Turcescu, "Sub semnul întrebării". Ce spune Andrei Păunescu

După plecarea lui Robert Turcescu de la B1 TV, titlul emisiunii "Sub semnul întrebării", prezentată în continuare de Mălin Bot, a reușit să stârnească o serie de controverse.

VEZI ȘI: Rareș Bogdan, REVOLTAT: E inadmisibil. Ar trebui arestați

Jurnalistul care în prezent lucrează la Nașul TV s-a arătat deranjat de faptul că numele emisiunii pe care o realiza a fost "luat" de colegul său de breaslă. Mai mult decât atât, titulatura "Sub semnul întrebării" a fost înregistrată la OSIM de către B1 TV. 

Povestea titlului "Sub semnul întrebării" în varianta lui Robert Turcescu

Robert Turcescu dezvăluie care este povestea numelui emisiunii "Sub semnul întrebării". El spune că l-ar fi sunat pe Adrian Păunescu să îi ceară acordul pentru a folosi același nume pe care artistul l-a creat.

"Plecasem de la Realitatea TV și mă pregăteam să încep o nouă emisiune la B1 TV. N-am mai vrut să se numeasca "100%" deși dețineam marca înregistrată "Suta la suta cu Robert Turcescu".

Căutam un nume nou, pe ideea că, deh, la televiziune nouă e nevoie de o emisiune "nouă". În bibliotecă, îmi cad ochii pe un volum de interviuri al lui Adrian Păunescu, "Sub semnul întrebării". Mi-aduc aminte că Păunescu însuși făcuse pe vremuri o emisiune TV cu numele ăsta la Pro TV. Caut în baza OSIM să văd dacă e marcă înregistrată. Nu era. Îmi place cum sună, dar mă gândesc că nu e corect, față de Păunescu în primul rând, să iau pur și simplu, cu japca, respectivul titlu. Așa că pun mâna pe telefon și-l sun pe Adrian Păunescu. Îmi răspunde cu voce slabă, aproape de nerecunoscut. Era bolnav, grav bolnav, avea sa se stinga peste mai putin de doua luni. Nu era inca în spital, era acasă. I-am spus pe scurt, oarecum stânjenit că-l deranjam cu o astfel de problemă, că vreau să folosesc sintagma/titlul "Sub semnul întrebării" pentru o nouă emisiune la B1 TV. "N-am nicio problemă, domnule Turcescu, doar să vă asigurați că nu e o marcă înregistrată deja de Pro TV!", mi-a spus Paănescu. I-am explicat că am verificat, am pornit emisiunea.

Undeva, prin februarie 2011, m-a sunat Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, spunându-mi că B1 TV ar trebui să ajungă cu el la o înțelegere privind titlul emisiunii. I-am explicat lui Andrei că am avut o discuție lămuritoare în acest sens cu tatăl sau, lucrurile s-au oprit aici. Au trecut anii, am plecat de la B1 TV, am primit ofertă de a realiza o nouă emisiune la Nașul TV. M-a bătut gândul să continui cu titulatura "Sub semnul întrebării". Nu înregistrasem marca emisiunii pentru că nu mi se păruse potrivit având în vedere dialogul cu Adrian Păunescu. De curiozitate am verificat însă dacă marca era încă liberă: nu mai era, o înregistrase între timp "SC B1 TV Channel"...

Cam asta e povestea titlului emisiunii "Sub semnul întrebării". Azi înțeleg că e reluată pe B1 cu un alt realizator", a scris Robert Turcescu pe Facebook.

Discuție Robert Turcescu-Andrei Păunescu pe tema numelui emisiunii "Sub semnul întrebării"

Contactat de DC News, Andrei Păunescu a povestit despre discuția avută cu Robert Turcescu.

"La acea vreme, eu i-am spus lui Robert Turcescu că mi se pare incorect și imoral să folosească un titlu de emisiune pe care l-a creat și folosit tatăl meu în urmă cu câțiva ani. De asemenea, "Sub semnul întrebării" este titlul a două cărți de interviuri de mare impact în publicistica românească scrise de Adrian Păunescu.

Robert Turcescu l-a sunat pe Adrian Păunescu să îi ceară acordul pentru folosirea acestui titlu, dar el nu i l-a dat. A zis: "să mai vedem". Singurul drept pe care l-a invocat Robert Turcescu este dreptul legal - dreptul formal că Adrian Păunescu nu înregistrase sintagma la OSIM. Când sunt atâtea titluri posibile pe lume... este lipsă de creativitate să folosești unul creat de altcineva. Cartea lui Adrian Păunescu - "Sub semnul întrebării" - este atât de importantă încât orice marcă ar înregistra ei (n.r.-B1 TV), cine știe presă românească își dă seama că este un lucru incorect. Este ca și cum dumneavoastră v-ați duce să înregistrați numele "Coloana infinitului". Tot a lui Brâncuși rămâne, indiferent de cine o înregistrează", a spus Andrei Păunescu pentru DC News.

Versuri pentru Robert Turcescu

Andrei Păunescu a spus că versurile dintr-o poezie de-ale tatălui său relevă exact situația actuală cu titlul emisiunii "Sub semnul întrebării". 

"Hoțule, ce s-a întâmplat?

- Am pierdut un cal furat,

Astăzi, fără el, mi-e greu,

Parcă devenise-al meu" - (versuri de Adrian Păunescu, 1968, "Baladă de copilărie")

Emisiune la PRO TV

Amintim că în 2001, marele Adrian Păunescu realiza emisiunea "Sub semnul întrebării" la PRO TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel