Robert Turcescu, făcut praf. Acuzațiile din războiul care i-a fost declarat

Când era la B1 TV, Robert Turcescu realiza emisiunea "Sub semnul întrebării", titlu care a creat o serie de controverse despre care DC News a scris în ianuarie 2015. El a fost acuzat că a furat sintagma de la Adrian Păunescu. Acum se pare că a revenit la vechile obiceiuri, susține fiul marelui scriitor.

VEZI ȘI: Robert Turcescu face lumină după acuzațiile care i s-au adus - EXCLUSIV 

Andrei Păunescu spunea că jurnalistul a folosit sintagma "Sub semnul întrebării" fără acordul tatălui său în condițiile în care Adrian Păunescu, în 2001, realiza emisiunea "Sub semnul întrebării" la PRO TV. Lucrurile s-ar repeta astăzi la Evenimentul Zilei.

Contactat de DC News, în ianuarie 2015, Andrei Păunescu povestea despre discuția avută cu Robert Turcescu.

"La acea vreme, eu i-am spus lui Robert Turcescu că mi se pare incorect și imoral să folosească un titlu de emisiune pe care l-a creat și folosit tatăl meu în urmă cu câțiva ani. De asemenea, "Sub semnul întrebării" este titlul a două cărți de interviuri de mare impact în publicistica românească scrise de Adrian Păunescu.

Robert Turcescu l-a sunat pe Adrian Păunescu să îi ceară acordul pentru folosirea acestui titlu, dar el nu i l-a dat. A zis: "să mai vedem". Singurul drept pe care l-a invocat Robert Turcescu este dreptul legal - dreptul formal că Adrian Păunescu nu înregistrase sintagma la OSIM. Când sunt atâtea titluri posibile pe lume... este lipsă de creativitate să folosești unul creat de altcineva. Cartea lui Adrian Păunescu - "Sub semnul întrebării" - este atât de importantă încât orice marcă ar înregistra ei (n.r.-B1 TV), cine știe presă românească își dă seama că este un lucru incorect. Este ca și cum dumneavoastră v-ați duce să înregistrați numele "Coloana infinitului". Tot a lui Brâncuși rămâne, indiferent de cine o înregistrează", spunea Andrei Păunescu pentru DC News.

Andrei Păunescu spune că Turcescu nu se dezice de vechile obiceiuri

Ziarul Evenimentul zilei anunța recent că Robert Turcescu revine în paginile ziarului cu o serie de interviuri reunite sub titlul "Vremea întrebărilor". Andrei Păunescu a spus că atunci când a aflat această știre nu s-a putut opri din râs.

"Prin februarie 2015, scriam şi aici, şi în „Flacăra", cum Robert Turcescu a luat şi a folosit fără acordul autorului, ani şi ani, titlul de carte şi de emisiune al lui Adrian Păunescu «Sub semnul întrebării» şi tot el s-a plâns, ceva mai mai târziu - ce ridicol! - că postul B1 TV i-a furat calul furat şi emisiunea continuă fără hoţul original, dar cu acelaşi nume.

Mă întrebam atunci cum poate un om public, mai ales un om de presă cu atâta notorietate - vorba aceea, ditamai colonelul şi cadrul didactic universitar - să aibă atât de puţine idei, imaginaţie seacă şi inspiraţie uscată, încât să scoată profit profesional, ieşind pe ecran, seară de seară, cu ideea şi expresia altuia. Şi uite că se poate şi mai rău, dar tot pe aceeaşi cale, a furtului.

Consecvenţa e lucru mare! Cel ce se retrăgea din televiziune, teatral, în direct, în 2014, spunând singur (în beneficiu băsist) că îl apasă conştiinţa că a minţit pe toată lumea (colegi, public, prieteni), revine acum în forţă în presa scrisă, cu un alt titlu de rubrică, fireşte şi inevitabil, copiat din opera altui creator mare, mort şi el: «Vremea întrebărilor». Surpriză! Chiar aşa se numeşte cartea de articole a lui Octavian Paler, publicată la Editura Albatros, în 2005.

Credeam, naiv, că Robert Turcescu şi-a atins, odată cu «Sub semnul întrebării», vârful de abilitate în a sustrage formulele altora. Dar nu! Acum ne arată o competenţă sporită şi ne demonstrează că şi-a lărgit baza de plagiat, băgând mâna prin gard, direct în ograda moralistului şi jurnalistului Octavian Paler. Penuria de idei proprii ni se arată la cote nebănuite. Dacă, altădată, se potrivea formula «Virtus Romana Rediviva», acum, ea ar trebui adaptată: «Furtus Robertus Recidivus»", a scris Andrei Păunescu.

Până la momentul transmiterii acestei știri, Robert Turcescu nu a putut fi contactat.

[citeste si]

Articol publicat în DC News

Andrei Păunescu a făcut referire și la un articol publicat în ziarul DC News în urmă cu jumătate de an.

"Ziarul online DC News publică, în 14 ianuarie 2015, lamentaţia de Facebook a celui care a furat un cal şi ulterior se plânge că i l-a furat altcineva:

"Era în septembrie 2010. Plecasem de la Realitatea TV şi mă pregăteam să încep o nouă emisiune la B1 TV. N-am mai vrut să se numească "100%" deşi deţineam marca înregistrată "Sută la sută cu Robert Turcescu". Căutam un nume nou, pe ideea că, deh, la televiziune nouă e nevoie de o emisiune "nouă". În bibliotecă, îmi cad ochii pe un volum de interviuri al lui Adrian Paunescu, "Sub semnul întrebării". Mi-aduc aminte că Păunescu însuşi făcuse pe vremuri o emisiune TV cu numele ăsta la Pro TV. Caut în baza OSIM să văd dacă e marca înregistrată. Nu era. Îmi place cum sună, dar mă gândesc că nu e corect, faţă de Păunescu în primul rând, să iau pur şi simplu, cu japca, respectivul titlu. Aşa că pun mâna pe telefon şi-l sun pe Adrian Păunescu. Îmi răspunde cu voce slabă, aproape de nerecunoscut. Era bolnav, grav bolnav, avea să se stingă peste mai puţin de două luni. Nu era încă în spital, era acasă.

I-am spus pe scurt, oarecum stânjenit că-l deranjam cu o astfel de problemă, că vreau să folosesc sintagma/titlul "Sub semnul întrebării" pentru o nouă emisiune la B1 TV. "N-am nicio problemă, domnule Turcescu, doar să vă asiguraţi că nu e o marcă înregistrată deja de Pro TV!", mi-a spus Păunescu. I-am explicat că am verificat, am pornit emisiunea. Undeva, prin februarie 2011, m-a sunat Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, spunându-mi că B1 TV ar trebui să ajungă cu el la o înţelegere privind titlul emisiunii. I-am explicat lui Andrei că am avut o discuţie lămuritoare în acest sens cu tatăl său, lucrurile s-au oprit aici. Au trecut anii, am plecat de la B1 TV, am primit oferta de a realiza o nouă emisiune la Naşul TV. M-a bătut gândul să continui cu titulatura "Sub semnul întrebării". Nu înregistrasem marca emisiunii pentru că nu mi se păruse potrivit având în vedere dialogul cu Adrian Păunescu. De curiozitate am verificat însă dacă marca era încă liberă: nu mai era, o înregistrase între timp "SC B1 TV Channel"... Cam asta e povestea titlului emisiunii "Sub semnul întrebării". Azi înteleg că e reluată pe B1 cu un alt realizator. El să fie sănătos..."

Păi nu de legalitate e vorba, ci de moralitate, de onoare. Un jurnalist creator şi creativ ar trebui să îşi inventeze propriile mărci, nu să invoce chichiţe avocăţeşti, ca să uzeze de creaţia altuia, când se exprimă public", a subliniat Andrei Păunescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel