EXCLUSIV  Risc major să distrugem tot pescuitul din România. Carmen Avram: Vine criza alimentară. Se va întoarce împotriva noastră

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Invitată la DC News, Carmen Avram a vorbit despre criza alimentară care își va face simțită prezența din toamna acestui an.

Carmen Avram, europarlamentar PSD, a fost invitată la DC News și a vorbit despre criza alimentară care se va face simțită începând cu toamna acestui an și despre  importanța sectorului de pescuit din România:

„A venit acest război ucigător din Ucraina, care a afectat dramatic fiecare verigă din lanțul agroalimentar. Avem prețul grâului la nivel global care s-a dublat în doar două săptămâni, la îngrășăminte avem o mare problemă pentru că nu mai putem lua importuri. Noi le luam din Belarus, Ucraina și Rusia, ceea ce pune în pericol campaniile de însămânțare din toamnă și din primăvara anului 2023.

De asemenea, explozia prețurilor la energie și combustibil. Deci, din păcate, nici sectorul de pescuit și acvacultură nu avea cum să scape nevătămat. Mi se pare cu atât mai grav cu cât România oricum nu îi acorda suficientă atenție nici în anii din urmă, din păcate. Acest lucru se va întoarce împotriva noastră o dată cu anunțata criză alimentară, care, spun experții, se va face simțită din toamnă.

Azi, din cauza prețurilor la combustibil, care înseamnă cam 70-80% din costuri, pescarilor noștri le e din ce în ce mai greu să-și alimenteze bărcile, iar fabricilor de procesare de pește să plătească facturile la utilități. Mai avem astăzi doar 31 de fabrici față de 180 în anul 1990 și sunt fabrici mici, cu până la 10 angajați, dar și ele ar fi trebuit susținute, pentru a rămâne în viață și a păstra sectorul. Dacă le pierdem, distrugem definitiv tot ceea ce înseamnă pescuit în România, pentru că livrările de pește către aceste fabrici sunt unica lor șansă de supraviețuire“, a spus, la DC News, Carmen Avram.

Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.

Descoperire „accidentală“ în Marea Neagră. Carmen Avram: România stă pe un munte de aur

Carmen Avram a vorbit și despre o descoperire în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României, care a pus în funcțiune o nouă nișă în sectorul alimentar:

„În zona litoralului Mării Negre s-a observat o creștere de aproape trei ori a numărului de restaurante cu specific pescăresc. În 2016 erau 11, iar în 2021 erau 31 de restaurante. Sunt restaurante în care se prepar și se servește nu doar pește, ci și scoici, rapane, iar de la începutul anului trecut, vongole românești. Această creștere se datorează faptului că, în 2020, apele Mării Negre ale teritoriului românesc au fost clasificate în clasa A, adică apă curată și fără microorganisme, ceea ce a permis recoltarea pentru consum uman a ceea ce se numește moluscă bivalvă vie, adică midii sau vongole. Acest lucru a determinat apariția unui nou domeniu în sector.

Ce mi se pare extraordinar e că s-au descoperit cantități foarte mari, mult peste așteptări, neexploatate până anul trecut, de midii și vongole. E descoperit în zona economică exclusivă a României. Au fost niște descoperiri accidentale. Au fost niște români care, la un moment dat, au văzut în plasele de pescuit rapană de pe malul mării niște scoici care nu semănau cu nimic din ce se pescuise până atunci (...), a spus europarlamentarul Carmen Avram (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel