RIAD. Dispariția lui Khashoggi încinge spiritele

Erdogan
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut din nou presiuni asupra Riadului să prezinte imagini de pe camerele de supraveghere din consulatul saudit de la Istanbul, declarând că Ankara nu poate rămâne tăcută în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi din incinta misiunii diplomatice, relatează AFP şi Reuters, citând cotidianul Hürriyet.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai dat niciun semn de viaţă de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă.
 
Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul
 
'Investigăm toate aspectele incidentului. Acest incident s-a petrecut în ţara noastră. Nu este posibil să rămânem tăcuţi faţă de un astfel de incident pentru că nu este unul obişnuit', a afirmat Erdogan, pentru jurnaliştii aflaţi la bordul avionului care îl aducea din vizita întreprinsă la Budapesta.
 
El a pus sub semnul întrebării afirmaţiile autorităţilor saudite potrivit cărora consulatul nu deţine o filmare cu momentul plecării lui Khashoggi din clădire, întrucât camerele de supraveghere transmit doar imagini live şi nu fac înregistrări.
 
Camerele de supraveghere - puse sub semnul întrebării
 
'Este oare posibil să nu existe un sistem de camere de supraveghere într-un consulat? (...) Dacă zboară o pasăre, dacă iese o muscă, sistemele lor de supraveghere o vor intercepta. Ei au sistemele cele mai avansate', a spus Erdogan.
 
Canalul public turc de limbă engleză TRT World a relatat marţi că autorităţile turce suspectează că un grup de saudiţi veniţi la Istanbul în ziua dispariţiei jurnalistului a plecat cu imaginile video de la consulat.
 
Dispariţia lui Khashoggi - Avem îngrijorările noastre
 
Responsabili turci susţin că jurnalistul a fost asasinat în consulat de agenţi saudiţi, acuzaţie dezminţită de Riad.
 
'Nu este corect să comentez supoziţii, dar avem îngrijorările noastre', a adăugat Erdogan, citat tot de Hürriyet.
 
Dispariţia lui Khashoggi este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ale căror relaţii sunt deja tensionate după ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstraţie de sprijin faţă de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la iniţiativa Riadului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel