Rezultate alegeri Israel: Benjamin Netanyahu (Likud) i-a învins pe laburiștii lui Isaac Herzog

Benjamin Netanyahu este pe punctul de a obține un nou mandat de premier după ce partidul său, Likud, a câștigat convingător alegerile parlamentare parțiale de marți, în fața laburiștilor de la Uniunea Sionistă. În ciuda sondajelor și a prognozelor analiștilor, se pare că israelienii nu au vrut un lider opus modelului Netanyahu și îl preferă, în continuare, pe carismaticul și belicosul premier în exercițiu.

Potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia electorală centrală, partidul Likud al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, se afla pe primul loc miercuri dimineață, cu 23,73% din voturi, devansând lista de centru stânga condusă de Isaac Herzog, care obține 19,06%.

Aceste procente se traduc în 29 sau 30 de locuri pentru Likul în Knesset (Parlamentul unicameral al Israelului) și în 24 de fotolii pentru laburiștii conduși de Isaac Herzog.

Potrivit sistemului electoral complicat al Israelului, șeful formațiunii care obține cele mai multe scaune în Knesset nu devine automat premier. După numărarea voturilor, președintele Israelului va nominaliza un prim-ministru despre care crede că are cele mai mari șanse să formeze o coaliție. Deși va avea o majoritate fragilă, probabil că Netanyahu va reuși să adune numărul suficient de legislatori. "Bibi" era considerat favorit să formeze o coaliție chiar dacă Likud ar fi pierdut la o distanță mică.

Alegeri Israel: Benjamin Netanyahu riscă debarcarea după o serie de pariuri riscante

Rezultatele (deocamdată parțiale) contrazic în mod surprinzător ultimele sondaje făcute înaintea scrutinului, care indicau că formațiunea de centru-stânga va avea patru sau cinci locuri mai mult decât partidul de centru-dreapta al lui Netanyahu.

Statisticile l-au făcut pe Netanyahu să plonjeze pe ultima sută de metru într-o campanie de "totul sau nimic", promițându-le israelienilor că va bloca crearea unui stat al Palestinei dacă va fi ales pentru un nou mandat. Oponentul său, Isaac Herzog, a pledat în campanie pentru soluția celor două state, agreată de SUA și UE, spunând că aceasta este soluția pentru securitatea Israelului și mai multă stabilitate în Orientul Mijlociu.

Israelienii nu au ales promisiunile de pace

Marți, la prânz, când televiziunile arătau o prezență mare la vot, Netanyahu a lansat o nouă serie de atacuri, spunând că stânga plătește arabii să vină la vot.

Benjamin Netanyahu, care a servit ca premier între 1996-1999 și a revenit la putere în 2009, a salutat ceea ce al a numit "o mare victorie", cerându-le partidelor să-l ajute imediat la formarea unui guvern.

"Sunt mândru că israelienii, într-un moment al adevărului, au știut să aleagă între ce este important și ce nu și să suțină ceea ce este important", a spus Netanyahu în fața unei mulțimi din Tel Aviv. "Pentru cele mai importante lucruri pentru noi toți, adică securitate reală, economie socială și conducere puternică".

Isaac Herzog, la rândul său, a numit alegerile "o realizare incredibilă". El a arătat că a format o echipă de negociere și că încă speră la "un adevărat guvern social în Israel" care "să aspire la pace cu vecinii noștri".

* Referințe: ynetnews.com; The New York Times

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel