Urmărește emisiunea live


REZULTAT alegeri Spania 28 aprilie 2019 - update

Alegeri 2019
Alegeri 2019

Duminică la ora locală 20.00 (18.00 GMT) s-au închis urnele la alegerile legislative din Spania.

UPDATE 23:44: După numărarea a peste 60% din voturi, Partidul Socialist (PSOE) se situează pe primul loc cu 29.45 % din sufragii şi ar obţine 124 de locuri în Parlament, mai mult comparativ cu cele 85 obţinute la scrutinul legislativ din 2016, dar departe de majoritatea absolută de 176 din totalul de 350 de locuri de deputaţi, transmite AFP. PSOE se va vedea aşadar nevoit să formeze o coaliţie eterogenă pentru a continua să guverneze Spania.

Conservatorii din Partidul Popular (PP) se situează pe locul al doilea, cu 16% din voturi, adică 65 de locuri, cu mult sub cifra reuşită în 2016, când a obţinut 137 de locuri. Liberalii din formaţiunea Ciudadenos ar obţine în jur de 57 de locuri, faţă de 32 în 2016. Partidul de extremă dreapta Vox confirmă intrarea în Parlament, obţinând 9.97% din sufragii şi 23 de locuri.

Vox, o formaţiune politică practic necunoscută înainte de a-şi face intrarea pe scena politică în parlamentul Andaluziei anul trecut, a dus la renaşterea extremei drepte într-o ţară în care acest curent devenise nesemnificativ după moartea lui Franco în 1975. Partidul a câştigat destul de rapid popularitate, atrăgând electorat din rândurile susţinătorilor PP şi Ciudadenos. Chiar dacă şi-ar uni forţele, aceste trei partide nu ar putea re-edita succesul obţinut în Andaluzia, fieful PSOE.

-------

Socialiştii conduşi de premierul în exerciţiu Pedro Sanchez au obţinut cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru o majoritate parlamentară, arată primele rezultate ale unui sondaj privind intenţiile de vot efectuat de GAD3, preluate de Reuters. Conform aceleiaşi surse, partidul de extremă dreaptă Vox a obţinut pentru prima dată locuri în camera inferioară a parlamentul de la Madrid. Sondajul comandat de televiziunea publică RTVE, bazat pe chestionarea votanţilor în intervalul 22-27 aprilie, arată că niciun partid nu este aproape de obţinerea unei majorităţi parlamentare.

Date preliminare alegeri Spania

Primele date preliminare vor fi publicate în jurul orei 19.00 GMT, după numărarea a 20-25% din voturi, iar oficialii se aşteaptă ca 90% din voturi să fie numărate până la orele 20.30-21.00 GMT.

Cu ocazia unor alegeri recente, primele sondaje de opinie, efectuate după o metodologie diferită, nu au prezentat o imagine exactă a rezultatelor finale. Deşi este a treia oară în ultimii patru ani când spaniolii sunt chemaţi la vot, prezenţa la urne a fost ridicată - aproximativ 60,72% din cetăţenii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea până la ora locală 18.00 (16.00 GMT), consemnează DPA. Nivelul de participare a fost cu 9,5% mai ridicat decât la precedentele alegeri parlamentare, în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel