Rezistenţa afgană din Panjshir, apel diplomatic către talibani. Iranul a condamnat 'ferm' atacul / UPDATE 4

Rezistenţa afgană din Panjshir, apel diplomatic către talibani: Să-şi retragă forţele
Rezistenţa afgană din Panjshir, apel diplomatic către talibani: Să-şi retragă forţele

Talibanii i-au ameninţat luni pe toţi cei care ar încerca să le opună rezistenţă şi au făcut apel la fostele forţe guvernamentale să se alăture trupelor talibane în cadrul noilor servicii de securitate, relatează AFP.

UPDATE 4

Iranul a condamnat 'ferm' luni atacul talibanilor asupra Văii Panjshir din Afganistan

Iranul a condamnat 'ferm' luni atacul talibanilor asupra Văii Panjshir din Afganistan, ultimul focar de rezistenţă împotriva mişcării islamiste fundamentaliste afgane care susţine că a luat controlul 'complet' al regiunii, relatează France Presse.

Republica islamică şiită Iran, care are o frontieră de peste 900 km cu Afganistanul, s-a abţinut până acum să-i critice pe talibanii suniţi după ce aceştia au pus mâna pe putere la Kabul pe 15 august.

'Ştirile din Panjshir sunt cu adevărat îngrijorătoare. Asaltul (...) este ferm condamnat', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh, într-un briefing de presă la Teheran.

'În ceea ce priveşte problema Panjshir, am insistat că trebuie rezolvată prin dialog şi în prezenţa tuturor şefilor tradiţionali afgani', a adăugat el.

UPDATE 3

'Oricine ar încerca să creeze o insurecţie ar fi reprimat dur', amenință talibanii

'Emiratul islamic este supus unui mare risc de insurecţii. Oricine ar încerca să creeze o insurecţie ar fi reprimat dur', a declarat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-o conferinţă de presă.

'Forţele afgane formate în aceşti 20 de ani vor fi chemate să se alăture serviciilor de securitate împreună cu talibani', a adăugat el.

Talibanii au anunţat anterior luni că au preluat controlul complet asupra văii Panjshir, enclavă cu acces dificil, la 80 de km nord de Kabul, care era ultimul bastion de opoziţie armată faţă de ei, de la preluarea puterii la 15 august. 'Cu această victorie, ţara noastră a ieşit acum complet din marasmul războiului', a precizat Mujahid într-un comunicat. 

UPDATE 2

Luptătorii de rezistenţă din Panjshir dezmint căderea provinciei în mâinile talibanilor, care insistă că au cucerit-o.  Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (NRF), aşa cum se identifică grupul de luptători antitalibani din Panjshir, a dezminţit luni informaţia că provincia situată în nordul ţării ar fi căzut în mâinile talibanilor şi a dat asigurări că luptele continuă, transmite EFE.

'Afirmaţia conform căreia talibanii au ocupat Panjshir este falsă. Forţele NRF sunt prezente în toate poziţiile strategice din vale pentru a continua lupta. Asigurăm poporul din Afganistan că lupta împotriva talibanilor şi acoliţilor lor va continua până când dreptatea şi libertatea vor învinge', a transmis frontul într-un mesaj pe Twitter publicat la scurt timp după ce talibanii susţinuseră că au cucerit ultima redută din Afganistan care nu se afla încă sub controlul lor. 

UPDATE 1

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul total în Valea Panjshir, unde s-a organizat rezistenţa împotriva lor de când au preluat puterea în Afganistan, la jumătatea lunii august, relatează AFP.

'Odată cu această victorie, ţara noastră este de acum complet scăpată de criza războiului', a declarat, într-un comunicat, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Știrea inițială

Forţele de opoziţie afgane din Valea Panjshir au cerut într-un comunicat încetarea focului după informaţii privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend, relatează AFP.

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că le-a propus talibanilor să-şi înceteze operaţiunile militare în Panjshir... şi să-şi retragă forţele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abţină de la orice acţiune militară.

Liderul forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur. Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor, conform Agerpres.

Talibanii s-au angajat să garanteze securitatea echipelor de ajutor umanitar în Afganistan (ONU)

Talibanii s-au angajat duminică să garanteze securitatea echipelor de ajutor umanitar şi accesul ajutorului în Afganistan în cadrul unei întâlniri cu responsabilul ONU pentru probleme umanitare, a anunţat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, relatează AFP.

Britanicul Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, se află la Kabul pentru mai multe zile de discuţii cu liderii talibani, întrucât ţara este ameninţată de o criză umanitară la scară largă. Autorităţile s-au angajat să asigure siguranţa şi securitatea echipelor umanitare, precum şi accesul la ajutorul umanitar pentru persoanele care au nevoie şi libertatea de circulaţie a angajaţilor în domeniul umanitar - atât bărbaţi, cât şi femei, a declarat, potrivit unui comunicat, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

La rândul său, Griffiths a reafirmat angajamentul comunităţii umanitare de a oferi asistenţă umanitară imparţială şi independentă, se arată în comunicat.

El le-a cerut tuturor părţilor să asigure respectarea drepturilor femeilor, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul echipelor de ajutor umanitar. Jumătate dintre cei 38 de milioane de locuitori au nevoie de ajutor umanitar şi mai mult de jumătate dintre copiii sub cinci ani vor suferi de foame în anul următor, avertizează ONU.

Zborurile umanitare ale ONU au fost reluate recent spre nordul şi sudul Afganistanului, a declarat joi Dujarric, exprimându-şi speranţa că vor putea fi intensificate în curând. Secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să organizeze o reuniune la Geneva pe 13 septembrie între statele membre pentru a obţine o creştere a ajutorului umanitar acordat Afganistanului.

Secretarul de stat american Antony Blinken, viztă în Qatar pentru medierea conflictului

Secretarul de stat american Antony Blinken a plecat duminică spre Qatar în prima sa deplasare de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în căutarea unui front unit cu aliaţii, relatează AFP.

Bogatul emirat al Golfului este o placă turnantă a diplomaţiei privind Afganistanul, iar conducătorii săi păstrează legături strânse cu foştii rebeli afgani, la putere de la mijlocul lunii august. Cu acest titlu, liderii din Qatar acţionează de luni de zile ca mediatori în schimburile dintre americani şi talibani.

Peste 55.000 de persoane evacuate din Afganistan au tranzitat Qatar-ul

Peste 55.000 de persoane evacuate din Afganistan au tranzitat Qatar-ul, unde se află o bază militară americană importantă, aproape jumătate din numărul total de persoane evacuate de americani după revenirea în forţă a fundamentaliştilor islamişti la Kabul. Armata americană a înfiinţat la mijlocul lunii august în capitala afgană un gigantic pod aerian care a permis evacuarea până la retragerea sa a aproximativ 123.000 de persoane - dintre care 75% până la 80% erau afgani vulnerabili, potrivit Washingtonului.

După Qatar, Blinken va vizita miercuri baza aeriană Ramstein din Germania, care găzduieşte temporar mii de afgani în drum spre Statele Unite. Secretarul de stat va organiza acolo o reuniune ministerială virtuală cu privire la criză cu oficiali din 20 de ţări, alături de ministrul de externe german Heiko Maas. Blinken a afirmat că în Qatar el îşi va exprima profunda noastră apreciere pentru tot ceea ce fac în sprijinul eforturilor de evacuare şi se va întâlni cu afgani evacuaţi, precum şi cu diplomaţi americani relocaţi la Doha.

Blinken nu intenţionează să se întâlnească cu talibanii

De asemenea, el va vorbi cu lideri din Qatar despre eforturile dificile, în colaborare cu Turcia, de a redeschide aeroportul din Kabul, închis de la plecarea americanilor, o prioritate pentru a furniza ajutorul umanitar necesar şi pentru a-i evacua pe afganii rămaşi. Talibanii au promis că vor continua să-i lase pe afgani să plece dacă doresc acest lucru. Aceasta este una dintre problemele cheie pe care aliaţii Statelor Unite intenţionează să o abordeze în cadrul discuţiilor din Germania.

Potrivit unor oficiali americani, Antony Blinken nu intenţionează să se întâlnească cu talibanii, care au făcut de asemenea din Doha o bază pentru diplomaţia lor şi de unde au negociat retragerea SUA cu administraţia americană anterioară. Dar un astfel de dialog nu pare a fi total exclus în viitor, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel