Rezidențiat. Dolj: Absolvenţi ai Universităţii de Medicină din Craiova au protestat în centrul oraşului

Zeci de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au protestat miercuri după-amiaza în centrul oraşului în semn de nemulţumire faţă de faptul că examenul de rezidenţiat a fost amânat pentru 8 decembrie, dată despre care spun că nici aceasta nu este sigură.

Potrivit absolvenţilor, pe lângă faptul că rezidenţiatul este cel mai important examen al carierei lor, fără de care cei şase ani de facultate nu au nicio valoare, iar amânarea examenului este un stres în pentru ei, în această perioadă nu au nici asigurare de sănătate.

'Rezidenţiatul a fost programat pentru 10 noiembrie, însă această dată a fost modificată pentru că în ziua respectivă sunt programate alegerile prezidenţiale. Apoi s-a stabilit data de 17 noiembrie, dar neavând ministru al Educaţiei, ministrul Sănătăţii a amânat din nou, pentru data de 8 decembrie. Şi nici această dată nu este sigură: din discuţiile cu juriştii, conform metodologiei pentru rezidenţiat, data se mai poate amâna încă o dată, pentru că este un termen prevăzut pentru fiecare etapă, de semnare a ordinelor, stabilirea posturilor, validarea candidaţilor. Aceste etape pot dura 45 de zile. În aceste condiţii nu avem nici o stabilitate. Mulţi dintre noi s-au apucat de învăţat de mai bine de un an de zile şi este posibil ca examenul să nu se ţină anul acesta', a declarat Ionuţ Dragomir.

Absolvenţii spun că rezidenţiatul este un examen greu, la care au de învăţat peste 1.000 de pagini de sinteză, statistici, grila putând fi din orice rând, iar incertitudinea aceasta îi destabilizează psihic, pentru că viitorul lor profesional depinde de nota de la acest examen. Reprezentanţii AJOFM Dolj susţin că absolvenţii de la Universitatea de Medicină pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, întrucât nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat.

'Absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj atât înainte de susţinerea concursului naţional de rezidenţiat, urmând ca aceasta să înceteze în situaţia în care sunt declaraţi admişi, cât şi după susţinerea acestui concurs, dacă nu au fost declaraţi admişi şi dacă nu a expirat perioada de 12 luni de la data absolvirii studiilor', a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel