Rex Tillerson, mesaj pentru Europa. Angajament asumat

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a reafirmat marți angajamentul Statelor Unite de a face face față "agresiunilor" Rusiei împotriva vecinilor săi cerându-le europenilor, în același timp, să întrerpindă mai mult pentru propria securitate, comentează AFP.

"Recunoaștem, împreună cu prietenii noștri din Europa, amenințarea activă pe care o reprezintă Rusia renăscută", a declarat secretarul de stat într-un discurs pe tema relațiilor americano-europene, înainte de un turneu pe Vechiul Continent săptămâna viitoare. El va participa printre altele la o reuniune a NATO la Bruxelles și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena.

Dacă alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu un an, părea că va destinde relațiile tensionate dintre Washington și Moscova, în realitate s-a petrecut exact contrariul. Pe fondul bănuielilor de înțelegere secretă între echipa de campanie a omului de afaceri republican și Rusia lui Vladimir Putin, care fac obiectul unei anchete federale în Statele Unite, apropierea sperată s-a dovedit imposibilă până în prezent.

Rex Tillerson, el însuși considerat un "prieten" al Rusiei pe vremea când conducea gigantul petrolier ExxonMobil înainte de numirea sa în guvern, a avut cuvinte foarte dure la adresa acesteia în fața think tank-ului Wilson Center la Washington.

Tentativele trecute de a relansa relațiile americano-ruse, în special sub precedenta administrație democrată condusă de Barack Obama, "au fost urmate de invadarea de către Rusia a Georgiei în 2008 și Ucrainei în 2014", a subliniat el. "Rusia își confirmă atitudinea agresivă față de ceilalți vecini din regiune, intervenind în procesele electorale și promovând idealuri nedemocratice", a mai spus ministrul.

Conflictul din Ucraina rămâne în ochii săi "obstacolul persistent" ce împiedică orice îmbunătățire a situației. "Nu vom reveni niciodată la relații normale fără o soluție în Ucraina", a insistat el și a promis să mențină sancțiunile impuse Rusiei în urma acestei crize până când "nu va reveni asupra actelor sale care au declanșat-o", relatează Agepres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel