EXCLUSIV  Rex Tillerson, DEMIS de Trump. Borza: Comentariul care i-a fost fatal - VIDEO

SUA
SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat săptămâna aceasta demiterea secretarului de Stat, Rex Tillerson, care va fi înlocuit cu Mike Pompeo. Deputatul Remus Borza a discutat despre acest subiect în cadrul emisiunii "Borza Analytica".

Preşedintele american a făcut anunţul pe Twitter. "Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de Stat. Va avea o activitate formidabilă! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitate!", a transmis Donald Trump. "Rex Tillerson, șeful diplomației americane, este al doilea om în guvernul american, după președinte. Rex Tillerson se afla într-un turneu în Africa. Trump nici nu l-a chemat, nici nu i-a cerut demisia, a scris pe Twitter un mesaj de genul: băiatule, misiunea ta s-a încheiat, poți să rămâi în Africa", a spus Remus Borza.

"Iată că și în America, precum în România, prieteniile în politică sunt conjuncturale și durează foarte puțin. Rex Tillerson, din calitatea lui de președinte al gigantului petrolier Exxon, a fost unul dintre marii susținători și finanțatori ai campaniei lui Trump", a precizat Borza. "Sigur, în ultimele luni relațiile dintre Trump și Tillerson erau reci. I-a scăpat porumbelul secretarului de stat anul trecut, prin luna iulie, când l-a făcut imbecil pe Trump. Săptămâna aceasta, din Africa, iar i-a dat peste nas președintelui american", a mai spus deputatul independent. De menționat că, în urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat "de unul singur" decizia de a se întâlni cu liderul Coreeei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite. "Acest comentariu i-a fost fatal lui Tillerson. La fel de fatal i-a fost și comentariul adjunctului secretarului de stat Steven Goldstein, care a criticat decizia președintelui american de demitere a lui Tillerson. Acesta afirmase, la câteva ore după anunțul demiterii, că "Rex Tillerson voia să continue mandatul și că președintele american nici măcar nu i-a comunicat motivul demiterii". A fost suficient ca Trump să-l trimită înapoi la chibuț pe Goldstein".

"Se manifestă și la case mai mari"

"Tendințele autoritariste se manifestă și la case mai mari. Era de așteptat această decizie", a afirmat deputatul Remus Borza, adăugând: "Și în România dacă un membru al Guvernului îl face imbecil pe Președinte, automat, locatarul de la Cotroceni este îndreptățit să-l dea afară pe chiriașul de pe Victoriei. Cu atât mai mult, când vorbim de cel mai puternic om al planetei, Donald Trump".

"Ceea ce a făcut Dragnea la Congres, i-a executat pe toți opozanții, vedem că se întâmplă și în State. Trump are nevoie de astfel de gesturi de bravură pentru a se putea impune, în contextul în care chiar și în propriul lui partid este din ce în ce mai contestat", a mai declarat deputatul.

În ceea ce privește numirea lui Mike Pompeo în locul lui Rex Tillerson, Remus Borza a spus că erau foarte apropiați, "în ultimele șase luni, cel care îi aducea mapa cu informații era Mike".

Gina Haspel, "un fel de Laura Codruța Kovesi"

Totodată, Donald Trump a anunțat că Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind prima femeie numită în această funcţie. "Un fel de Laura Codruța Kovesi, de departe cea mai temută femeie din România astăzi. La fel e Gina Haspel. Adepta metodelor dure de interogare, exponentul facțiunii radicale din CIA. A fost și șefa Biroului CIA de la Londra foarte mulți ani", a subliniat deputatul.

[citeste si]

Întâlnirea anului

Remus Borza consideră că aceste mișcări îi vor întări lui Trump autoritatea și imaginea publică. "Oricum, are o problemă de legitimitate și de încredere. Motiv pentru care, contrar multor analiști, Trump va face tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cât mai repede cu putință – nu peste un an, doi – cu Kim Jong-un. Va forța o întâlnire în următoarele două, trei luni. E o premieră absolută pentru un lider al Coreei comuniste o întâlnire cu un președinte american. Deci, ambii sunt animați de dorința de a realiza această întâlnire istorică, fără precedent, cât mai repede. Vă spun de acum că vor fi foarte concesivi. Fiecare știe despre celălalt că este coleric și imprevizibil. Prin urmare, niciunul nu va risca. Vor fuma pipa păcii. Va fi, indiscutabil, întâlnirea anului și se va încheia cu un armistițiu. Vom vedea cât va dura", a declarat Remus Borza.

Interviul integral poate fi urmărit accesând link-ul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel