EXCLUSIV  REVOLUȚIE 1989. Ceaușescu - Gorbaciov, tensiuni escaladate la o întrunire: ”Gărzile erau gata să pună mâna pe arme”

Istoricul Marius Oprea a vorbit la interviurile DC News despre Revoluția românească din 1989. Acesta a mărturisit un episod extrem de tensionat din timpul unei întâlniri dintre Gorbaciov și Ceaușescu.

În preajma Revoluției, Nicolae Ceaușescu izolase România atât de Vest, cât și de blocul estic al statelor comuniste care experimentau reformele (perestroika) impuse de Mihail Gorbaciov, liderul URSS. 

Nicolae Ceaușescu a respins aceste reforme care, alături de alți factori, aveau să prăbușească din interior regimurile comuniste. A avut întrevederi cu Gorbaciov, atât în mai 1987 la București, cât și în 4 decembrie 1989, la Moscova, unde avea loc întrevederea statelor semnatare ale Tratatului de la Varșovi.

Ceaușescu a primit semnale privind retragerea din fruntea PCR. Le-a ignorat. Istoricul Marius Oprea povestește o întrevedere tensionată dintre Nicolae Ceaușescu și Mihai Gorbaciov, relatată chiar de Emil Bărbulescu, nepotul lui Ceaușescu.

”Am discutat cu Emil Bărbulescu. El fusese șeful Securității din Olt și unul dintre preferații lui Nicolae Ceaușescu. El susține că a fost martor al întâlnirii dintre Gorbaciov și Ceaușescu. Nu un martor direct, era dincolo de ușa unde se purtau aceste discuții. Ajunseseră la un nivel atât de acut neînțelegerile încât și gărzile lui Ceaușescu și cele ale lui Gorbaciov stăteau și erau gata să pună mâna pe arme și să intervină.

Bărbulescu susține că atunci, ca o contra-ofensivă la cererile intempestive ale lui Gorbaciov de a trece la reformarea sistemului, ar fi trecut la ridicarea problemei Basarabiei și la retrocedarea integrală a tezaurului. Ceaușescu nu se racordase nicio secundă pe niciun palier la solicitările, de altfel legitime ale lui Gorbaciov, care țineau de o minimă deschidere a unui sistem aflat sub o presiune maximă”, a precizat Marius Oprea la interviurile DC News.

Totodată, istoricul subliniează ”grava criză” care, ”era mai ales de natură economică”.

”S-ar putea spune că Revoluția din 1989 era rezultatul unei implozii economice pe care deja regimul o suferise. În România nu mai funcționa decât aparatul represiv. În rest, totul se afla într-un colaps economic”, a mai precizat Marius Oprea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel