Revoluție 1989. Adevărul despre ”teroriștii” care au tras. Mărturisire neștiută

Cercetătorul Mădălin Hodor publică un document semnat de Iulian Vlad la începutul anilor '90. 

Aflat sub amenințarea anilor de închisoare, fostul șef al Securității vorbește despre diversiunea și ”teroriștii” care au tras la Revoluție după 22 decembrie 1989.

Mădălin Hodor precizează că documentul reprezintă una dintre cele mai importante mărturii, dacă nu cea mai importantă, a existenței, în carne și oase, a „teroriștilor". Astfel, Iulian Vlad, scrie că "analizând modul în care au început şi s-au desfăşurat acţiunile teroriste în Capitală, pe baza acelor date şi informaţii ce le-am avut la dispoziţie, consider că acestea ar fi putut fi executate de: 1) Elementele din Direcţia a V-a, USLA, CTS şi din alte unităţi de Securitate, inclusiv speciale".

”În ianuarie 1990 însă, cu perspectiva zecilor de ani de închisoare în față, Iulian Vlad era mult, mult mai dispus să spună lucrurilor pe nume, astfel încât, atunci când revine asupra chestiunii deschiderii focului în Piața Palatului (pagina 5) afirmă fără echivoc: „Este cât se poate de clar că numai niște oameni, care cunoșteau bine topografia locului, ori erau în complicitate cu cei care aveau asemenea cunoștințe puteau pătrunde în clădire (sau pe acoperișul ei) și transporta armamentul și cantitățile mari de muniție ce le-au avut la dispoziție". Destul de clar. Trăgătorii erau fie securiștii de la Direcția a V-a, fie unii care lucrau împreună cu ei”, mai precizează cercetătorul.

Textul lui Mădălin Hodor și documentul în integralitate semnat de Iulian Vlad a fost publicat pe site-ul Revistei 22.

Istoricul Adrian Niculescu a semnalat pentru DC News că această mărturisire îl exonerează pe Ion Iliescu. Astfel se justifică și execuția rapidă a lui Nicolae Ceaușescu, întrucât după moartea fostului dictator trupele fidele regimului nu au mai avut pentru ce lupta. Totodată, mărturisirile lui Iulian Vlad publicate de Mădălin Hodor spulberă mitul ”agenturilor străine”, ”turiștilor ruși” sau intervenția americană.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel