Revoltător: Impozit pe alocațiile a mii de copii. Reacția lui Victor Ponta

Situație revoltătoare în județele Argeş şi Alba, unde familiile a mii de copii au primit somații de la Fisc ca din alocaţia de 42 de lei să fie plătite contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012. Fiscul precizează că este vorba doar de o eroare informatică. Referitor la această situație, premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, în prima ședință de Guvern, că Ministerul Finanțelor va face verificări în acest sens, întrucât cei vinovați trebuie sancționați.


Hârtia trimisă de Fisc spre familiile copiilor arată că fiecare minor vizat trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care i-a luat ca alocaţie. Asta cu explicaţia că şi alocaţia copilului este un venit şi, la fel ca salariaţii, minorii trebuie să plătească aceste contribuţii la asigurările de sănătate, relatează Digi 24.

Conform calculelor făcute de cei de la Finanţe, un copil ar trebui să plătească pe an 450 de lei, adică peste 90 la sută din alocaţia de 42 de lei pe lună, respectiv 504 de lei anual.

Ce explicații oferă ANAF

Referitor la această situație, purtătorul de cuvânt al ANAF Alba, Iulia Mireșteanu, a declarat pentru sursa citată că este vorba de decizii de impunere anuale pentru stabilirea contribuției CAS, aferente anului 2012, nu despre somații. De asemenea, oficialul ANAF precizat că au fost impozitate veniturile din conturile bancare în care au intrat și alocațiile, dar că programul informatic nu are introduse excepții cu privire la ce nu poate fi impozitat.

Doar o eroare informatică, spun cei de la Fisc, în condiţiile în care legea arată că minorii sunt înscrişi gratuit în sistemul de asigurări de sănătate din România.

Reacția premierului Ponta

"Sunt prioritare debirocratizarea și desțelenirea inadvertențelor, ca să nu spun prostiilor din legislație. Îmi cer scuze și îmi pare rău când am văzut că s-a trimis la copii să plătească taxe pentru alocație", a spus premierul Ponta, în debutul ședinței de Guvern.

Acesta a precizat că ministrul Finanțelor și seful ANAF au rezolvat această situație, însă cineva trebuie sancționat. "Vreau să știu și pe cine sancționăm și cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii, să trimitem la copii să plătească nu știu ce bani din alocație", a mai spus Ponta, citează hotnews.ro.

Situație incredibilă în Argeș! 10.000 de copii, somați să plătească CAS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel