Revocare Kovesi. Raport de activitate: 37 de demnitari condamnați în 5 ani

Bogdan Cotigă / 09 iul 2018 / 22:50 Salveaza PDF Comentarii
Laura Codruța Kovesi
Descriere foto: Laura Codruța Kovesi

Un număr de 37 de demnitari, dintre care nouă miniştri şi foşti miniştri, 21 de deputaţi, şase senatori şi un membru al Parlamentului European au fost condamnaţi definitiv în dosare instrumentate de DNA, în perioada în care a condus Laura Codruţa Kovesi. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu'', se arată în raportul de activitate al Codruței Kovesi. Potrivit raportului, în aceeaşi perioadă a crescut, anual, numărul rechizitoriilor, al inculpaţilor trimişi în judecată, al demnitarilor investigaţi şi valoarea măsurilor asiguratorii dispuse. 

Război cu cei care atacau DNA-ul

Printre priorităţile exercitării mandatului de procuror-şef s-au aflat respingerea oricăror intenţii sau acţiuni care aduceau atingere statutului constituţional al procurorilor anticorupţie sau care vizau discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale. "Presiunile exercitate în spaţiul public au depăşit de multe ori limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, uneori atacurile provenind din partea unor condamnaţi sau inculpaţi care deţin sau au deţinut funcţii importante în stat. Au existat în ultimul an numeroase atacuri la adresa procurorilor DNA sau a activităţii direcţiei, care au devenit mai agresive şi mai numeroase faţă de anii precedenţi", se menţionează în raport.

Conform aceleiaşi surse, au fost formulate către Consiliul Superior al Magistraturii cereri de apărare a independenţei procurorilor atunci când au existat atacuri sau presiuni prin declaraţii publice şi au fost înaintate cereri de apărare a independenţei şi prestigiului justiţiei, ca urmare a apariţiei în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care au adus grave încălcări ale dreptului la imagine. De asemenea, au fost trimise sesizări Consiliului Naţional al Audiovizualului, precum şi Comisei de etică şi arbitraj din TVR. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22