Reuniune G6: Exerciţiu de securitate la Lyon

Reuniunea G6 a fost prilej pentru un xerciţiu de securitate la Lyon pentru a arăta capacitatea Franţei în materie de gestionare a atentatelor.

Circa 300 de membri ai forţelor de securitate franceze au luat parte marţi la un amplu exerciţiu de simulare a unui atac terorist pe un stadion din Lyon, destinat să arate statelor membre ale grupului G6 (primele şase state ale UE cu populaţia cea mai numeroasă) experienţa Franţei în materie de gestionare a atentatelor, la trei ani după atacurile teroriste care au lovit Parisul, relatează AFP şi dpa

Operaţiunea s-a desfăşurat sub privirile delegaţiilor din peste 40 de ţări, între care şi miniştrii de interne ai statelor G6 (Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Polonia). Oficialii s-au reunit de luni seara la Lyon pentru a vorbi despre migraţie şi lupta împotriva terorismului.

În cursul dimineţii, circa zece bărbaţi au tras cu gloanţe oarbe în mulţime, folosindu-se de puşti Kalaşnikov, elevii mobilizaţi pentru această ocazie jucând rolul victimelor care se prăbuşeau la pământ sau fugeau de gloanţe. După un lung schimb de focuri între poliţişti şi 'terorişti', câţiva membri ai forţelor de securitate s-au prefăcut că au fost răniţi, iar vehicule blindate şi un elicopter au apărut la faţa locului.

Parte din antrenamentele obişnuite

Rolul 'teroriştilor' l-au jucat membri ai unor grupuri de comando ale poliţiei şi armatei. Împotriva lor au intervenit 160 ofiţeri de poliţie, 115 jandarmi şi 140 de membri ai forţelor de ajutor. Simularea atacului, care s-a desfăşurat pe stadionul clubului de fotbal Olympique Lyon, face parte din antrenamentele obişnuite desfăşurate după atacurile din ianuarie şi noiembrie 2015 care au avut loc pe Stade de France, lângă Paris, şi în sala de spectacole din Bataclan.

Forţele de ordine au efectuat de atunci simulări în şcoli, pe stadioane şi în locuri sensibile, precum uzinele clasate Seveso (uzine ce reprezintă un risc de contaminare chimică în caz de accident). Miniştrii de interne din cele şase ţări ale UE şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Statelor Unite şi Tunisiei participă la reuniunea de la Lyon, care a început luni seara. În timpul unei cinei de lucru de luni, gazda reuniunii, premierul francez Edouard Philippe, a cerut o mai bună cooperare în ceea ce priveşte migraţia.

Poziţie fermă împotriva migraţiei

Ministrul de interne italian Matteo Salvini, de extremă dreapta, care are o poziţie fermă împotriva migraţiei, a fost de asemenea prezent la întâlnire. 'Problema migraţiei nu poate fi soluţionată la nivel naţional', a scris Edouard Philippe pe Twitter.

La reuniune au participat miniştrii de interne din Polonia, Marea Britanie şi Spania, alături de secretarul de stat din Ministerul de Interne german, Stephan Mayer. Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, şi un reprezentant al Departamentului american pentru Securitate Internă s-au alăturat şi ei marţi reuniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel