EXCLUSIV  Retragere din UNESCO. SUA-Franța, dispută de la distanță

trump macron
trump macron

Emmanuel Macron și Angela Merkel au avut recent o întâlnire pe cultură la Frankfurt. Coincidență sau nu, la scurt timp, SUA au decis părăsirea UNESCO. Cele două evenimente ar putea avea o legătură. 

SUA, conform noii politici trasate de Donald Trump merge pe principiul eficienței economice, a unei piețe libere, o idee în contradicție cu temele propuse de Merkel și Macron. 

Franța, susținută puternic de Germania merge pe ideea subvenționării investiției în cultură, a protecției. În acest mod, SUA cu o susținere pentru mecanismele concurențiale nu au nici un interes să rămână în UNESCO. Astfel, Washington-ul a retras mai întâi sprijinul financiar, iar conform deciziei de astăzi s-a retras și din funcția de membru, rămânând doar simplu observator. 

Înainte de criza economică din 2008, UE acorda cel mai mare ajutor mondial diferitelor zone defavorizate externe. Cu mari amenințări financiare precum Brexit-ul sau independența Cataloniei, retragerea SUA din UNESCO va atârna și mai greu pe umerii Comunității Europene, care trebuie să găsească resurse pentru susținere.

Reamintim că Statele Unite ale Americii au anunțat joi oficial decizia de a se retrage din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de "observator".

Cu doar o zi în urmă, Emmanuel Macron a avut o întâlnire pe teme culturale cu Angela Merkel, la Frankfurt. Cei doi au promovat valorile francofone și au vizitat împreună o replică a tiparului lui Gutenberg, cu ajutorul căreia vor tipări prima pagină din Declarația universală a drepturilor omului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel