Restricții din cauza Omicron. Măsuri în Franța, Marea Britanie, Italia, Grecia, Germania, Irlanda, Danemarca, Olanda

Restricții din cauza Omicron. Măsuri în Franța, Marea Britanie, Italia, Grecia, Germania, Irlanda, Danemarca, Olanda /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Restricții din cauza Omicron. Măsuri în Franța, Marea Britanie, Italia, Grecia, Germania, Irlanda, Danemarca, Olanda / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Varianta Omicron, a cărei viteză de răspândire este "fulgerătoare în jurul nostru în Europa","se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022" în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex. Numeroase țări europene adoptă noi restricții.

Guvernul francez a anunţat vineri o înăsprire a condiţiilor de acces la certificatul sanitar pentru a face faţă variantei Omicron,"care va deveni dominantă la începutul anului 2022", transmite AFP.

Răspândire "fulgerătoare în jurul nostru în Europa"


Anunţul a fost făcut la finalul unui consiliu de apărare sanitară care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în faţa celui de-al cincilea val de COVID-19 şi a variantei extrem de contagioase Omicron. Varianta Omicron, a cărei viteză de răspândire este "fulgerătoare în jurul nostru în Europa","se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022" în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex.

În consecinţa, certificatul sanitar se va transforma la începutul anului într-un certificat de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.

"De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat""De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat", a clarificat şeful guvernului francez.

Certificatul sanitar este solicitat în special în restaurante, centre comerciale, locuri de divertisment, muzee etc. Această măsură va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în parlament, text în care va fi menţionată şi intenţia de "înăsprire a condiţiilor de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false", a subliniat Jean Castex.

Nu este admisibil ca refuzul a câtorva milioane de francezi de a fi vaccinaţi să pună în pericol viaţa unei ţări întregi şi să afecteze viaţa de zi cu zi a unei mari majorităţi de francezi care au respectat regulile de la începutul acestei crize", a ţinut să sublinieze premierul Castex. "Ne asumăm să punem presiune pe cei nevaccinaţi deoarece serviciile de îngrijire de urgenţă şi de resuscitare din spitalele noastre sunt în mare parte pline de persoane nevaccinate", a spus Jean Castex.

Termenul limită pentru accesarea dozei de rapel a vaccinului va fi, de asemenea, redus la cinci la patru luni.

Franța a înăsprit vineri condițiile de acces pentru călătorii care vin din Marea Britanie


Validitatea testelor pentru a putea intra în Franţa din Regatul Unit s-a redus de la 48 la 24 de ore, iar motivele de călătorie sunt "limitate la rezidenţii francezi şi la familiile lor", a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, la posturile BFMTV şi RMC. Deplasările în scop "turistic sau profesional pentru persoane care nu sunt rezidente în Franţa vor fi limitate", a adăugat el.

De asemenea, plasarea în carantină este cerută la sosire, într-un loc pe care călătorii "îl vor alege, timp de şapte zile, cu un control din partea forţelor de securitate", dar care ar putea fi "ridicată după 48 de ore" dacă un test realizat la sosirea în Franţa va fi negativ. "Persoanele vor trebuie să se înregistreze pe o aplicaţie, ce va genera un ordin de izolare emis de prefect", a mai precizat Attal.

Obiectivul acestui "control şi mai drastic decât cel care există în prezent" pentru călătorii din Regatul Unit este de "a încetini la maximum sosirea de cazuri (de contaminare) cu varianta Omicron pe teritoriul francez, timpul necesar ca oamenii să se vaccineze cu doze de rapel", a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Aceasta permite o plasă de siguranţă mai mare, pentru a încetini la maximum" răspândirea Omicron, într-un moment în care "varianta devine majoritară în Regatul Unit, dacă nu este deja", a insistat Attal.

Olanda. Se închid școlile primare din 20 decembrie 2021

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat marţi închiderea şcolilor primare săptămâna viitoare şi prelungirea actualelor restricţii sanitare până la 14 ianuarie din cauza noii variante Omicron, relatează AFP.

Şcolile se vor închide din 20 decembrie, cu o săptămână înainte de începerea sărbătorilor de Crăciun, deoarece copiii, în rândul cărora sunt cele mai multe cazuri de COVID -19, i-ar putea infecta pe membrii vârstnici ai familiei, a declarat premierul Rutte, în cadrul unei conferinţe de presă la Haga.

În mod evident, acesta nu este un mesaj fericit la care speram în apropierea Crăciunului. Dar aceasta nu este o surpriză, a adăugat el. Nu putem ignora semnalul privind varianta Omicron, a continuat premierul olandez.

Guvernul prelungeşte, de asemenea, restricţiile sanitare actuale până la 14 ianuarie, între care închiderea magazinelor neesenţiale, a barurilor şi restaurantelor în fiecare zi, între orele 17:00 şi 05:00. Cetăţenii pot avea doar patru invitaţi la domiciliu. Măsurile au intrat în vigoare pe 28 noiembrie pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni.

Cazurile de coronavirus sunt cele mai numeroase în rândul elevilor de şcoală primară, au declarat marţi autorităţile sanitare. Guvernul a decis să închidă şcolile pentru că există mari îngrijorări cu privire la apariţia variantei Omicron, care se răspândeşte rapid.

Restricţiile sanitare impuse de guvernul olandez sunt din ce în ce mai nepopulare, fiind înregistrate revolte în oraşe precum Rotterdam şi Haga timp de câteva nopţi în luna noiembrie.

Ce se întâmplă în Germania

Germania, deja afectată de o importantă recrudescenţă a contaminărilor cu coronavirus, trebuie să se pregătească de un nou val masiv legat de răspândirea rapidă a variantei Omicron, a afirmat vineri ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, relatează AFP şi dpa.

"Mă gândesc la un al cincilea val masiv. Trebuie să presupunem că valul Omicron cu care ne confruntăm acum, care în opinia mea nu poate fi prevenit, va reprezenta o provocare masivă pentru spitalele noastre, unităţile noastre de terapie intensivă şi societate ca întreg", a declarat noul ministru al sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă de la Hanovra.

Această provocare va fi cea mai mare cu care ne-am confruntat până acum, a spus el, exemplificând cu experienţa Marii Britanii cu valul Omicron. Chiar dacă simptomele bolii s-au dovedit a fi mai puţin grave, asta nu ar reprezenta o diferenţă semnificativă. Deşi numărul deceselor ar putea fi menţinut la un nivel scăzut timp de două până la trei săptămâni, creşterea numărului infectărilor ar invalida acest lucru.

Lauterbach le-a cerut medicilor şi centrelor de vaccinare să utilizeze stocurile disponibile de vaccinuri Moderna în contextul informaţiilor privind deficitul de vaccinuri.

Referindu-se la perioada Crăciunului, când familiile germane călătoresc în mod tradiţional, Karl Lauterbach a făcut apel la călători să se testeze, preferabil nu doar o dată, scrie Agerpres.

Noi măsuri restrictive în Irlanda

Premierul irlandez Michael Martin a anunţat vineri seară instituirea unor noi restricţii privind accesul în pub-uri, baruri şi restaurante până la sfârşitul lunii ianuarie, măsuri luate pentru a combate răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP.

Toate restaurantele şi barurile (...) se vor închide la ora 20.00, începând de duminică şi până la 30 ianuarie, a anunţat şeful guvernului irlandez, într-un discurs.

Evidenţiind riscul pe care varianta Omicron îl reprezintă pentru sistemul ospitalier dar şi pentru societatea şi economia ţării cu cinci milioane de locuitori, premierul irlandez a subliniat că varianta se răspândeşte în mod agresiv în toate grupele de vârstă.

Necesitatea de a încetini răspândirea Omicron şi ca mai mulţi oameni să-şi primească doza de rapel este clară, a continuat el. Liderul a anunţat de asemenea că evenimentele în interior nu vor mai fi permise seara după ora 20:00 şi a anunţat o reducere a capacităţii evenimentelor destinate publicului.

Petrecerile pentru nunţi nu mai pot avea loc după această oră şi sunt limitate la o sută de persoane. Toţi pasagerii care sosesc în ţară vor fi obligaţi să efectueze un test PCR sau antigen şi li se recomandă să facă zilnic un test antigen timp de cinci zile de la sosirea lor.

Italia şi Grecia cer ȘI TEST PCR, pe lângă certificatul verde

Italia şi Grecia au impus noi reguli în ceea ce priveşte trecerea graniţei. Astfel, în plus faţă de certificatul verde agreat la nivel european, pentru intrarea în cele două ţări este nevoie şi de un test cu rezultat negativ.

Guvernul Italiei tocmai a introdus, până în 31 ianuarie, obligativitatea prezentării de rezultate negative la teste COVID-19 pentru accesul în Italia, deşi Uniunea Europeană a adoptat certificatele COVID-19, care conţin date despre vaccinare, vindecare sau testare, tocmai pentru a facilita circulaţia în spaţiul UE pe durata pandemiei. Decizia Guvernului Mario Draghi a provocat "stupoare" în rândul liderilor UE, reuniţi la Bruxelles pentru summitul Consiliului European, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Mario Draghi susţine că a impus noile restricţii pentru că Italia are mai puţine cazuri de infecţii cu tulpina Omicron decât alte state UE. "Trebuie să menţinem acest avantaj de protejare a sistemului medical naţional", a argumentat Draghi.

"Însă mulţi lideri europeni au atras atenţia asupra coordonării internaţionale şi asupra necesităţii informării în prealabil a celorlalte ţări, pentru a exista măsuri proporţionate", a afirmat un oficial UE, sub protecţia anonimatului, conform Mediafax.

Danemarca închide din nou cinematografele, teatrele și sălile de spectacol

Danemarca închide din nou cinematografele, teatrele și sălile de spectacol și impune noi restricții pentru viața de noapte pentru a stopa creșterea accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, în condițiile răspândirii variantei Omicron. Vineri, țara a înregistrat un nou record de cazuri. 

Ţara scandinavă a înregistrat un nou record absolut de peste 11.000 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv un nou vârf de peste 2.500 de infectări cu varianta Omicron, a anunţat guvernul în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

„Trebuie să ne limităm activitatea”

 

„Teatrele, cinematografele şi sălile de concerte vor trebui închise”, a declarat prim-ministra Mette Frederiksen. „Trebuie să ne limităm activitatea. Cu toţii trebuie să ne limităm contactul social”, a adăugat ea.

Danemarca, lider în ceea ce priveşte secvenţierea genomului, este una dintre ţările lumii care a detectat cele mai multe cazuri de Omicron pe teritoriul său, iar autorităţile se aşteaptă ca această variantă să devină majoritară zilele următoare. Măsurile anunţate nu au fost încă aprobate de Parlament.

„Scopul nostru rămâne acela de a menţine societatea cât mai deschisă posibil”, a afirmat Frederiksen, excluzând carantina, precum cea decisă în primăvara anului 2020, „pentru că avem vaccinuri”. Guvernul va solicita, de asemenea, închiderea altor locuri unde se pot aduna mulţimi, cum ar fi parcurile de distracţie sau centrele de conferinţe, sau chiar muzeele.

Dacă vacanţele de Crăciun au fost deja prelungite pentru a contracara creşterea numărului de cazuri, executivul prevede totuşi revenirea la şcoală la 5 ianuarie. Viaţa de noapte, limitată deja săptămâna trecută, va fi şi mai redusă - barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23:00, iar servirea băuturilor alcoolice va fi interzisă după ora 22:00.

 

 Numărul de cazuri de Omicron se dublează în cel mult 3 zile în zonele cu transmitere comunitară (OMS)

Varianta Omicron a coronavirusului a fost raportată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5-3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu niveluri ridicate de imunitate a populaţiei, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunităţii organismului, de inerenta sa transmisibilitate crescută sau de o combinaţie a celor două, a declarat OMS.

Organizaţia a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată, iar multe aspecte legate de aceasta sunt încă necunoscute, inclusiv gravitatea bolii pe care o provoacă.

'Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron', a precizat OMS. 'Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care gravitatea este influenţată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă'.

OMS a avertizat totodată că, având în vedere creşterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleşite. 'Spitalizările în Marea Britanie şi Africa de Sud continuă să crească şi, având în vedere creşterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleşite', indică OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0