Republica Moldova renunță la neutralitate? Ministrul Apărării moldovean: Ne-a lăsat să fim de unii singuri

foto pexels
foto pexels

Ministrul Apărării din Republica Moldova nu are cuvinte de laudă la adresa a ceea ce numește ”așa-numita neutralitate”. 

Din punct de vedere militar, Republica Moldova este neutră. Asta se pare că nu ajută țara, iar acest lucru este subliniat tot mai mult de războiul din Ucraina, după cum afirmă ministrul Apărării moldovean. 

”În primul rând, doresc să apreciez foarte mult îngrijorarea doamnei președinte despre securitatea statului. Cu regret, nu mulți au făcut-o anterior. Într-adevăr se implică pe deplin pentru a garanta securitatea și stabilitatea cetățenilor. Schimbările în situație legate de războiul din Ucraina într-adevăr ne-a făcut să revizuim statutul nostru pe care îl avem, pregătirea noastră pentru a face față la diferite provocări și îndeosebi în domeniul de apărare. Cu regret, domeniul de apărare a fost dat uitării, nu i-a fost acordată atenția necesară, nu au fost investițiile respective. Și la moment avem ce avem și nu putem face față la toate provocările și amenințările care sunt actualmente. Întrebarea este dacă e bine să facem față singuri. Statutul nostru așa-numit de neutralitate ne-a lăsat să fim de unii singuri și să fim cu un sistem de apărare care nu este relevant aсtualității”, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, conform unimedia

Întrebat dacă trebuie modificat acest statut de neutralitate a Republicii Moldova, ministrul Nosatîi a răspuns că: ”Nu am menționat că este necesar de revizuit acest statut. Acest lucru trebuie să îl facă politicienii și trebuie să fie luată în considerație opinia cetățenilor. Eu sunt reprezentant a Executivului, eu mă conduc de legislația națională, de Constituție și de alte legi relevante. Eu îndeplinesc ce este împuternicit mie”.

Se pare însă că Republica Moldova analizează dacă să-și schimbe neutralitatea. Maia Sandu, președintele țării, a vorbit despre acest aspect într-un interviu pentru Politico. În schimb, prim-ministrul Natalia Gavriliță spune că ”țara noastră își dorește să adere la Uniunea Europeană, nu și să facă parte din NATO”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel