Republica Moldova, decizie în privința Rusiei: Nu mai tolerăm!

Republica Moldova nu are de gând ''să tolereze atitudinea bazată pe sancţiuni, ofense şi acuzaţii doar din cauză că vrea să fie mai aproape de Uniunea Europeană şi să devină parte a familiei europene'', a declarat preşedintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, citat miercuri de agenţia de presă Infotag.

Republica Moldova nu vrea o confruntare deschisă, un război cu Rusia, dar autorităţile ruse, în special unii dintre reprezentanţii săi, trebuie să înţeleagă că aşteptăm să fim respectaţi, să fim trataţi ca parteneri egali, a insistat Candu într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă ucrainene UNN, din care agenţia moldovenească de presă difuzează un fragment.

Explicând motivele adoptării Legii privind combaterea propagandei ruse de către parlament şi a declaraţiei privind ingerinţa Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, şeful forului legislativ de la Chişinău a invocat alegerile parlamentare din acest an.

Noi simţim că Rusia îşi intensifică influenţa, activitatea şi presiunile asupra guvernului. De asemenea, observăm că unele partide beneficiază de o susţinere sporită din partea Kremlinului, a spus Candu, subliniind că nu este vorba doar de suport financiar, ci şi de utilizarea unor posturi TV, a unor instituţii media afiliate Rusiei etc.

Constant primim informaţii despre activizarea serviciilor speciale ruse aici, în Republica Moldova. Apoi, vedem şi o activizare a militarilor ruşi din regiunea transnistreană, unde în ultimul timp s-au desfăşurat mai multe exerciţii militare împreună cu aşa-zisa armată transnistreană. Toate aceste manifestări ale propagandei le resimţim tot mai tare şi mai tare. Iar acest lucru ne determină să fim mai precauţi şi atenţi în relaţiile cu Federaţia Rusă, a spus el.

Decizie privind interzicerea canalelor rusești

În acelaşi timp, preşedintele parlamentului moldovean a subliniat că opţiunea de a interzice complet canalele TV ruseşti nu a fost niciodată luată în considerare de către Chişinău, deoarece un anumit conţinut difuzat în (Republica) Moldova este apreciat de cetăţeni - programe de divertisment, filme.

Nu vrem să închidem canalele de televiziune ruseşti, vrem să fim siguri că cetăţenii noştri nu vor fi manipulaţi de ştiri toxice false care se răspândesc prin talk show-uri, programe de ştiri, programe cu conţinut militar - toate acestea sunt interzise prin lege, a explicat Andrian Candu, amintind că Duma de Stat rusă a decis atunci să acuze Chişinăul de acţiuni îndreptate împotriva Rusiei şi a intereselor sale, ceea ce nu este adevărat.

[citeste si]

Ca reacţie, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declaraţie prin care a condamnat atacurile Federaţiei Ruse la adresa securităţii informaţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, a reamintit în acest context Candu. Parlamentul a spus astfel clar: opunem rezistenţă serviciilor speciale ruseşti, armatei ruse, finanţării partidelor, răspândirii propagandei.

Autorităţile Republicii Moldova trebuie să-şi desfăşoare politica pe baza acestei declaraţii, iar relaţiile cu Rusia, de asemenea, vor ţine cont de declaraţiile politice ale parlamentului moldovean, a subliniat el. Aceasta nu este o lege, nu are efecte juridice, este doar o declaraţie politică şi este important să demonstrăm tuturor partenerilor noştri, inclusiv Rusiei, că Republica Moldova doreşte să fie respectată, a subliniat Andrian Candu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel