Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la UE

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţa
Premierul moldovean, Natalia Gavriliţa

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a transmis joi reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a sediului nou al Delegaţiei UE în Republica Moldova.

"Republica Moldova aparţine istoric, cultural şi ca sistem de valori spaţiului european. Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova şi cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană.

Republica  Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile şi să accelereze procesele pentru a pune ţara noastră acolo unde îi este locul - în familia ţărilor libere, în familia ţărilor europene", a declarat Gavriliţa în cadrul ceremoniei, informează Agerpres. 

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, a declarat că a fost plăcut impresionat de rapiditatea cu care au fost oferite răspunsurile.

"Aceasta arată determinarea oamenilor din Republica Moldova să avanseze în relaţia lor cu Uniunea Europeană", a declarat el, precizând că informaţia prezentată va fi examinată de către Comisia Europeană, după care vor fi anunţaţi următorii paşi.

În 22 aprilie, premierul Natalia Gavriliţa i-a transmis ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului completat de aderare la UE. Gavriliţa a subliniat atunci că s-a lucrat intensiv la completarea chestionarului pentru a oferi o veste bună cetăţenilor înainte de sfintele sărbători pascale.

Vicepremierul Ucrainei avertizează UE: "Este clar, viitorul Europei nu este posibil fără Ucraina"

Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei, a declarat că durata războiului depinde de o simbioză între Kiev și Bruxelles, care poate fi accelerată prin declararea Ucrainei drept ”țară candidată” la UE.

”Victoria necondiționată” a Ucrainei împotriva Rusiei trebuie să fie asociată cu acceptarea acesteia de către Uniunea Europeană ca nou membru al blocului, a declarat Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică.

”Este absolut clar, și este confirmat de noi și de liderii UE, că niciun viitor al Europei nu este posibil fără Ucraina”, a spus Stefanishyna, adăugând ”Și niciun viitor al Ucrainei nu este posibil fără Europa”.

Aderarea la UE face parte din ”victoria necondiționată” pe care Ucraina o consideră acum posibilă. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel