REPORTAJ SPECIAL - Mărturie din piaţa Universităţii: ziua în care a murit democraţia

jandarmi
jandarmi

"Ia-l şi pe ăla!". Un moment cât o generaţie. Jandarmii au intrat în mulţime ca prin brânză. Nimeni nu încearcă măcar să le zică ceva, dar cu toate acestea se ridică oameni. Nu ridică cu scop precis. Intră în mulţime cu braţele întinse şi tot ce le pică în faţă este măturat spre dube. Este vorba de patru dube care au oprit şi apoi au demarat în trombă. Una dintre ele era să dea peste un om. În aer se simte frica, nu teroarea, frica. Cei mai mulţi sunt tineri, total neobişnuiţi cu astfel de manifestări, iar situaţia pare ireală pentru ei.

Împotriva jandarmilor exista o ură vecină cu demenţa. Vedeam în jurul meu oameni care strângeau din dinţi, pentru că abia se abţineau să nu sară peste ei. Imaginea jandarmilor venind este impresionantă, inspiră teamă. Bine dotaţi se joacă cu bastoanele ameninţător. Senzaţia este că jandarmii abia aşteaptă cel mai mic semn de violenţă pentru a mătura tot în faţă.

Lumea scandează "Şi voi sunteţi români!" sau "Ruşine, ruşine să vă fie". Chiar în colţul Universităţii Bucureşti un grup de jandarmi râd când aud aceste lozinci. Tinerii încearcă să ajungă tot mai sus pe bordurile de la metrou. Un nou meleu. În faţa mea un cameraman de la Antena 3 este lovit de o piatra, iar apoi de un jandarm. Omul ţine cu o mână de cameră şi cu cealaltă se ţine  de cap. Jandarmul nici măcar nu a privit înapoi.

În piaţă ajunge o ambulanţă a pompierilor SMURD. Lumea începe să aplaude. Timp de 2 minute lozincile anti-Băsescu sunt lăsate la o parte iar oamenii îşi amintesc de Raed Arafat, omul de la care au plecat toate. În jur aud oameni care spun că Raed Arafat este român, mult mai român decât Băsescu, iar oamenii aplaudă.

Jandarmii intră între oameni. În scurt timp prin pasajul de la Universitate peste 50 de tineri fugeau disperaţi şi tuşeau. Jandarmii dăduseră cu gaze lacrimogene. Ustură al naibii de tare! Oamenii îşi leagă repede eşarfele şi urcă din nou scările. Nu pentru a lupta, ci pentru a-şi striga din nou libertate. O libertate strigată cu ochii în patru.

Ultimul raid a fost şi cel decisiv. Jandarmii au intrat în forţă şi au făcut prăpăd. Femei, copii, tineri. Nu mai conta, misiunea era aceea de a curăţa piaţa. Şi au curăţat-o. Au curăţat tot. Piaţa, oamenii, democraţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel