REPORTAJ: Piaţa Universităţii se mută la Poliţia Capitalei. Cum vede un poliţist violenţele jandarmilor

În urmă cu două zile am primit acasă citaţie din partea Poliţiei să mă prezint pentru audieri. La început, am privit cel puţin suspicios hârtia, crezând că abuzurile autorităţilor vor continua. Când am ajuns la Poliţia Capitalei am constatat că piaţa Universităţii se mutase practic pe holurile instituţiei, fiind foarte mulţi cei amendaţi de jandarmi, care au fost nevoiţi să vină pentru declaraţii. Din întâmplare, primul om care m-a interpelat, a fost chiar inspectorul care urma să mă audieze.

Împreună cu avocatul care mă reprezenta, ne-a condus în biroul său pentru a începe audierea. Frica şi teama pe care jandarmii se străduiesc să o bage în oameni, a fost brusc înlocuită de un comportament normal şi civilizat. Mă aşteptam la o înfrăţire a forţelor de ordine împotriva protestatarilor, dar aşteptările mi-au fost date peste cap.

Audierea înseamnă de fapt o discuţie între doi oameni normali care încearcă să se informeze în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Inspectorul nu a încercat în niciun fel să îmi influenţeze declaraţia, ba din contră încerca să mă ajute să descriu totul în terminologia utilizată de Poliţie.

Declaraţia a curs uşor spre momentul în care jandarmii m-au agresat. Aici inspectorul mi-a spus că din punct de vedere profesional jandarmii nu au acţionat deloc corect. Mi-a mărturisit că a văzut scene la televizor în care jandarmii băteau cu cruzime oameni şi apoi îi lăsau pe jos. În opinia sa, din moment ce i-au bătut, jandarmii trebuiau să îi şi ridice să îi ducă la secţie. Mi-a povestit un episod cu doi jandarmi care băteau un singur om, iar după ce aceştia l-au lăsat a venit un al treilea şi i-a tras un şut direct în gură. Acel comportament nu este unul adecvat pentru forţele de ordine, ci mai degrabă unul huliganic.

Din când în când, telefonul suna în biroul inspectorului pentru că veniseră şi alţi oameni pentru audieri. De fiecare dată explica că este deja în audieri şi direcţiona oamenii către colegii de breaslă.

Oamenii agresaţi de jandarmi în piaţa Universităţii se tem, probabil, de ceea ce se va întâmpla la Poliţie. Teama este firească după întâlnirea cu bastonele, pumnii şi picioarele jandarmilor. Cu toate acestea, Poliţia încearcă în aceste zile tulburi să facă lumină şi nu să acuze pe cineva doar pentru a-i apăra pe jandarmi. Este un comportament normal pentru deviza pe care o arborează: "Siguranţă şi încredere".

Experienţa cu jandarmii te poate face să îţi pierzi total încrederea în forţele de ordine din România, însă exemplul Poliţiei este unul demn de urmat. Nu bat ca maşina de cusut, nu te acuză fără dovezi şi mai ales nu te trimit acasă fără să apuci să îţi expui punctul de vedere.

Nu trebuie să ridicăm statuie Poliţiei, dar în aceste zile în care vedem comportamentul jandarmilor, al Guvernului sau al altor autorităţi, trebuie că ne mirăm de o atitudine normală.

Citeşte şi:

ATAC LA PRESĂ: Redactor DeCe News bătut şi umilit de jandarmi pentru că avea legitimație de ziarist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel