Urmărește emisiunea live


REPLICI CUTREMUR. Ce spun experții

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a explicat de ce apar replicile după un cutremur.

Replica este un alt seism care apare dupa primul cutremur, si asta, ca urmare a incercarii de echilibrare a zonei respective. Cu alte cuvinte, in momentul cand apare un cutremur mai mare, in asa-zisa zona se produce o alunecare brusca pe o suprafata destul de mare.

Marimea seismului poate sa fie de cativa zeci sau sute de kilometri in interiorul scoartei. Pe de o parte, aceasta rupere masiva poate duce la o eliberare puternica de energie acumulata, ceea ce este un lucru bun ca este eliberata tensiunea din zona respectiva dar pe de alta parte, zona cu pricina este perturbata. Tensiunile care migreaza si care apar au loc in urma acestor ruperi.

Intotdeauna, in urma unui cutremur mare, mai ales in ce priveste cutremurele de suprafata mici, apar replici. Acestea sunt seisme mai mici si sunt destul de multe. In functie de marimea cutremurului principal, replicile sunt cumva proportionale cu numarul lor. Pot fi de ordinul sutelor sau a miilor dar, depinde de marimea cutremurului. Aceste cutremure apar ca o reajustare a zonei respective care cauta sa isi reechilibreze sistemul de forte din regiunea tensionata seismic, informează Mircea Radulian, conform Experttv.net.

După cutremurul din România, din noaptea de vineri spre sâmbătă (24 septembrie), la momentul transmiterii acestei știri nu s-au înregistat replici.

VEZI ȘI: BREAKING NEWS Prima televiziune care s-a trezit la cutremurul din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel