Renașterea catedralei Notre-Dame: un simbol al speranței în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Notre Dame
Notre Dame

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea Catedralei Notre-Dame se apropie de finalizare, în timp ce lumea își îndreaptă atenția către Paris pentru Jocurile Olimpice, relatează Reuters.

În seara zilei de 15 aprilie 2019, acoperișul catedralei a fost cuprins de flăcări. În scurt timp, focul a înghițit turla și aproape a răsturnat clopotnițele principale. Telespectatorii din întreaga lume au privit cu groază cum clădirea medievală ardea.

Președintele Emmanuel Macron, al cărui al doilea și ultim mandat se încheie în 2027, dorește ca restaurarea catedralei să ridice moralul națiunii - și popularitatea guvernului său.

„Doar o dată într-un secol găzduiești Jocurile Olimpice și Paralimpice, doar o dată într-un mileniu reconstruiești o catedrală", a spus Macron în discursul său de Anul Nou din 2024.

Nu este încă clar ce anume a provocat incendiul. Autoritățile franceze au spus că o defecțiune electrică sau o țigară aprinsă ar fi putut fi responsabile.

„Un pompier mi-a spus: ‚Domnule, uitați-vă bine la fațadă, pentru că dacă nu reușim să stingem focul, totul se va prăbuși’”, și-a amintit Patrick Chauvet, fostul preot-șef al Catedralei Notre-Dame.

Fațada a rezistat, dar pagubele au necesitat cinci ani de lucrări intense de stabilizare și restaurare. Mândria celor care lucrează la proiect este evidentă.

„Aceasta este lucrarea de construcție a unei vieți, pentru că restaurarea unui întreg monument în toată tridimensionalitatea sa este ceva cu totul excepțional”, a spus Emma Roux, un meșter care lucrează la vitraliile emblematice.

Redeschiderea este programată pentru luna decembrie și decurge conform planificării, potrivit oficialului care conduce proiectul.

„Suntem la timp și respectăm bugetul”, a declarat Philippe Jost luna trecută la o audiere în Senat.

Jost a declarat că proiectul a costat până acum 550 de milioane de euro, finanțat parțial din donații masive, inclusiv din partea miliardarilor din sectorul luxului, Francois Henri Pinault și familia Arnault. S-au donat atât de mulți bani încât vor rămâne chiar și fonduri pentru investiții suplimentare în clădire, a spus el.

„Ar trebui să fie disponibilizați încă 150 de milioane de euro și – cu condiția aprobării sponsorilor noștri – aceștia vor fi folosiți pentru a restaura catedrala și pentru a aborda problemele care au precedat incendiul, care vizează în principal piatra exterioară”, a adăugat Jost.

Jost, în vârstă de 63 de ani, un inginer instruit care și-a petrecut o mare parte din carieră în Ministerul Apărării, a preluat funcția după ce predecesorul său, generalul Jean-Louis Georgelin, a murit într-un accident de drumeție în august 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel