EXCLUSIV  Remunerație după competențe pentru profesori? Palada: Dacă oferi salarii de mizerie, îţi vor veni în sistem doar oameni care nu au fost în stare să meargă în altă parte

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Marsel_Shots Marsel_Shots)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Marsel_Shots Marsel_Shots)

Mirel Palada a comentat ideea pe care mai multe voci din societate o susțin, potrivit căreia profesorii ar trebui să primească salarii în funcție de competențe.

"Este inadmisibil ca o societate să ofere acestei clase profesionale foarte importante nişte salarii de mizerie, timp de 20 de ani. Există anumite voci critice în societatea românească care spun o chestie neolibertariană: "Domnule, profesorii sunt mediocri. Trebuie să fie evaluaţi după competențe. Nu merită banii ăştia". Problema este, însă, că avem o anumită parte a clasei profesorale care, aşa este, nu are calităţi deosebite, pentru că a ajuns să fie selectată, recrutată în cadrul meseriei lor din cauza salariilor de mizerie oferite.

Dacă oferi salarii de mizerie, îţi vor veni în sistem doar oameni care nu au fost în stare să meargă în altă parte şi, atunci, inevitabil, calitatea profesorală a cadrelor didactice scade şi intrăm într-un cerc vicios. Cât timp nu repunem pe poziţie de decenţă, de respect minim clasa profesorală, prin intremediul salariilor, nu avem dreptul să cerem performanță, pentru că ne batem joc de ei. Ca să nu mai spun că, de fapt, clasa profesorală oferă o competență mult mai ridicată decât banii pe care îi primește, dacă e să discutăm capitalist", a spus Mirel Palada, în emisiunea Ce se întâmplă?, cu Răzvan Dumitrescu, de la DCNews TV.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Citește și:

Grevă în educaţie. Guvernul anunţă vouchere pentru profesori, sindicaliştii resping oferta: Guvernanţii nu au înţeles nimic

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a făcut mai multe declaraţii cu privire la greva din educaţie. 

"Le-am transmis aseară că vom transmite oferta în teritoriu şi vom veni azi cu un răspuns. Răspunsul a venit, respingem categoric oferta", au spus, printre altele, liderii sindicali. 

"Am promis să dăm un răspuns Guvernului la oferta de aseară. Iar răspunsul se vede aici, astăzi. Greva declanşată de noi nu mai e legată doar de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest simbolic. Am aici o carte care reprezintă esenţa proiectului România Educată. Prin atitudinea Guvernului, a Parlamentului, devine conţinut lipsit de sens. O las aici, pe asfalt, pentru a înţelege că România se îndreaptă spre statutul de România Eşuată.

Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie. Oamenii vor venituri care să ajute la pensii. Guvernul nu a înţeles nimic. Nu poţi veni în faţa corpului profesoral să propui aceste vouchere. Oamenii aveau nevoie de salarii decente. Nu şi-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară a salarizării care va fi negociată din 15 iulie nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrezaă în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic. Oamenii care protestează o fac pentru că au fost jigniţi, umiliţi. O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic. Nu acceptăm umilinţa şi obedienţa faţă de cei care ne conduc.

Prin urmare, tot ce se întâmplă în continuare, mă refer la examene, e responsabilitatea Guvernului. Guvernul trebuie să răspundă în faţa părinţilor şi copiiilor.

Ei trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de colegii noştri. Dacă nu, acţiunea de protest va continua. Colegii au transmis ferm că atât timp cât nu va exista o soluţie corectă, nu va înceta acţiunea. Pe baza actualelor propuneri venite de la Executiv, greva va continua", transmit liderii FSLI.   Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel