Reluarea proceselor de la zero. Toni Neacșu: Ar fi un cutremur foarte mare

Avocatul Toni Neacșu a vorbit despre reluarea proceselor de la zero și despre completele de judecată.

Dacă cererea Avocatului Poporului privitoare la excepția de neconstituționalitate a proceselor privitoare la constituirea tuturor completelor de judecată cu cel puțin 2 membri va fi aprobată la Curtea Constituțională, toate procesele ar putea fi rejudecate. Într-o intervenție la Antena 3, avocatul Toni Neacșu a vorbit despre reluarea de la zero a proceselor de judecată: 

Dacă s-ar admite integral, ar fi un cutremur foarte mare. Toate completele colegiale, formate din doi judecători sau mai mulți, de la toate instanțele din România, ar trebui reorganizate. Acest lucru ar presupune reluarea tuturor dosarelor în care există 2,3..5 judecători. E vorba atât de instanțele obișnuite, judecătorii, tribunale, curți de apel, cât și de completele de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cuprinsul aceleiași excepții, Avocatul Poporului a invocat două solicitări distincte, una care vizează Înalte curte și una care vizează celelalte instanțe, pentru că argumentele sunt diferite. Rămâne de văzut ceea ce va face Curtea Constituțională.

Nu putem vorbi de oportunitate atunci când se analizează niște texte de lege strict din perspectiva Constituției. Din punctul meu de vedere, aparent, există mai multe argumente de natură constituțională, inclusiv izvorând din jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, pentru ca această excepție să fie admisă, în special în ceea ce privește excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție. Există două hotărâri 2018, 2019 ale CCR care privesc exact situația de acolo, situația completelor de cinci, situație care se poate extinde și la celelalte complete colegiale.

Nu numai pentru justițiabili, dar și pentru sistemul judiciar în sine, vorbim de foarte multe dosare care se vor relua de la zero, va exista o perioadă de suspendare până când completele vor fi repartizate, așa cum se invocă în această excepție. Abia după ce se vor forma, în mod aleatoriu, abia atunci se vor relua toate aceste dosare. Cutremurul ar fi semnificativ“, a conchis avocatul Toni Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel