Relu Fenechiu, în așteptarea sentinţei în dosarul "Transformatorul"

 Pentru ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, ziua de vineri este una decisivă. Magistrații urmeză să se pronunțe în dosarul "Transformatorul". La ultimul termen, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pedeapsa maximă pentru acesta şi ceilalţi inculpaţi, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Decizia nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme. În funcție de decizia de vineri, Relu Fenechiu urmează să mai rămână sau nu membru al Cabinetului Ponta. 

Relu Fenechiu, a remis, joi,  presei un comunicat cu "informaţii relevante privind dosarul penal", în care susţine că "prin analizarea probelor aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu".

 "La data de 10.07.2013 am depus concluzii scrise prin care am solicitat achitarea, pentru că, în esenţă nu a fost săvârşită nicio faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nicio înţelegere, activitate de ajutor sau de înlesnire pentru săvârşirea vreunei fapte prevăzute de legea penală, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, nici ale faptei de abuz în serviciu, cu atât mai puţin cele ale vreunei forme a participaţiei la săvârşirea acestei infracţiuni", arată Fenechiu.

 Completul care judecă dosarul "Transformatorul", formată din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul din 4 iulie, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi.

 Judecătorii au respins o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocatul ministrului Transporturilor, prin care se arăta că ordonanţa de urgenţă a guvernului ce reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

 Tot la termenul din 4 iulie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut instanţei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu închisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi pedeapsa maximă fiind de 15 ani.

 De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

 Reprezentantul DNA a mai cerut ca Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Procurorul a solicitat instanţei şi să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel