Relaţiile SUA-Cipru, consolidate

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat miercuri o consolidare a cooperării în domeniul apărării cu Cipru, în timp ce relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia, care ocupă nordul acestei insule mediteraneene, sunt tensionate.

"Pentru prima dată, Departamentul de Stat intenţionează să acorde fonduri acestei ţări pentru programul de Educaţie şi pregătire militară" al guvernului american, a declarat Pompeo, în cadrul unei conferinţe de presă, făcând referire la un program de cooperare legat de vânzările de armament către aliaţii Statelor Unite. "Aceasta face parte din eforturile noastre de a ne consolida relaţiile cu parteneri regionali cheie pentru a promova stabilitatea în estul Mediteranei", a adăugat secretarul de stat american, conform Agerpres. 

Embargou vechi de 30 de ani, ridicat 



Pompeo a subliniat că această decizie, care ar permite militarilor ciprioţi să se antreneze în Statele Unite şi militarilor americani să-i antreneze pe ciprioţi în utilizarea armelor americane, urmează să fie aprobată de Congres.

Congresul SUA a ridicat în decembrie un embargou privind vânzarea de arme americane către Cipru impus în urmă cu peste 30 de ani.

SUA au impus acest embargou în 1987, în speranţa de a încuraja o reunificare a insulei, a cărei parte de nord este ocupată de Turcia de la invadarea sa, în 1974.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au tensionat de când Ankara a achiziţionat sisteme de apărare ruseşti S-400, în pofida opoziţiei administraţiei de la Washington care le consideră incompatibile cu armamentul NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel