Regina Marii Britanii, vizită istorică în Irlanda

Într-un moment simbolic, care ar fi părut de neconceput, regina Elisabeta II a Marii Britanii a dat mâna, miercuri, cu Martin McGuinness, fost comandant al Armatei Republicane Irlandeze, grup creat pentru a se opune întru totul monarhiei. [caption id="attachment_196341" align="alignnone" width="640" caption="Foto: Reuters"][/caption]

Gestul a reprezentat un semn de reconciliere de ambele părți, regina fiind șeful titular al forțelor armate din Marea Britanie- inamic declarat al Armatei Irlandeze de-a lungul ultimelor trei decenii. Verișoara reginei a fost ucisă într-un atac al Armatei Republicane Irlandeze, în anul 1979. Regina și fostul comandant s-au întâlnit în spatele ușilor închise.

Gestul a fost descris de oficialii britanici şi irlandezi ca o piatră de hotar în efortul de a asigura pacea, deşi unii analişti găsesc multe distincţii politice în relaţia încurcată dintre Irlanda de Nord, Republica Irlanda şi Marea Britanie. John Reid, fost ministru al Marii Britanii responsabil de relațiile cu Irlanda de Nord în 2001 si 2002, a descris evenimentul ca fiind "mare" şi l-a numit "strângere finală de mână."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel