Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Charles, noul Rege al Marii Britanii - anunț oficial al Familiei Regale

Marea Britanie este în doliu. După 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh, având cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, a încetat din viață la Castelul Balmoral, situat în zona Aberdeenshire din Scoția.

UPDATE: Sicriul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie expus pe un catafalc de onoare pentru ca publicul britanic să îi aducă un ultim omagiu,  citează Agerpres. În timpul ceremoniei oficiale, sicriul închis este expus în vastul şi medievalul Westminster Hall din Palatul Westminster din Londra.

Decesul Reginei, joi, în Scoţia, înseamnă că ar putea avea loc o a doua expunere pe catafalc de durată mai scurtă, cel mai probabil în Catedrala St. Giles din Edinburgh, ceea ce ar permite publicului să o onoreze pe suverană.

În zilele premergătoare înmormântării, publicul va trece încet pe lângă catafalc pentru a-şi prezenta omagiile într-o tăcere sumbră.

Ultima personalitate care a fost expusă pe catafalc de onoare în Marea Britanie a fost Regina Mamă, în 2002. Se estimează că 200.000 de persoane au venit să-şi prezinte omagiile pe parcursul a trei zile.

Sicriele a doi prim-miniştri - William Gladstone în 1898 şi Sir Winston Churchill în 1965 - au fost, de asemenea, expuse la Westminster Hall, atrăgând sute de mii de persoane. 

--- 

Familia Regală a anunțat oficial moartea Reginei Elisabeta a II-a. ”Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine” arată mesajul postat. 

Așa cum a scris DCNews.ro anterior, în știrile postate pe parcursul zilei - și nu numai, există anumite demersuri ce au fost necesare a fi făcute înainte de anunțul oficial al Casei Regale, printre care s-a numărat și anunțarea statelor din Comunitatea Națiunilor (Commonwealth of Nations), 53 la număr. 

2. -imagine fara descriere- (a-murit-regina_09684600.jpg)

Cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a au marcat  schimbări sociale și politice, timp în care monarhia și a rămas simboluri ale stabilității naționale.

Regina, a trecut prin trei războaie, fiind cea mai fotografiată persoană din istorie, dar şi primul suveran care a învestit o femeie în funcţia de premier. De asemenea, de la urcarea pe tron, în 1952, suverana a avut 15 prim-miniștri, domnia ei întinzându-se de-a lungul mandatelor a 14 președinți americani, de la Harry Truman la Joe Biden. 

Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary), s-a născut la 21 aprilie 1926, reprezentând  15 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

A fost primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția. Prințesa Elisabeta a fost un copil retras, o fetiță foarte cuminte, foarte ordonată. Dar deși mica prințesă ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson.

Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel moștenitoarea tronului, s-a mutat împreună cu părinții și sora sa Margareta și brusc, îndatoririle sale s-au schimbat. Adolescența i-a fost umbrită de cel de-Al Doilea Război Mondial, când prințesa s-a aflat în Serviciul Teritorial Auxiliar.

La împlinirea vârstei de 21 de ani, a susţinut primul său discurs memorabil către Commonwealth. „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”, declara Elisabeta a II-a la 22 aprilie 1947, în Africa de Sud.

În noiembrie, 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei. Erau veri îndepărtați prin regina Victoria și regele Christian al IX-lea al Danemarcei.

Înainte de căsătorie, Philip a renunțat la titlurile sale grecești și daneze, s-a convertit oficial de la ortodoxia greacă la anglicanism și a adoptat stilul Lieutenant Philip Mountbatten, luând numele familiei britanice a mamei sale. Chiar înainte de nuntă, a fost numit Duce de Edinburgh și i s-a acordat stilul Alteța Sa Regală. La căsătoria lor, în noiembrie 1947, au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, regele Mihai al României. Cuplul regal a avut patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

La începutul anului 1952, Elizabeth și Philip au plecat într-un turneu în Australia și Noua Zeelandă prin Kenya. La 6 februarie 1952, tocmai se întorseseră la casa lor kenyană, Sagana Lodge, după o noapte petrecută la hotelul Treetops, când a sosit vestea despre moartea regelui și, în consecință Elisabeta devenea  șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. În 1953, după trecerea perioadei de doliu, era încoronată la Westminster Abbey. Era prima încoronare transmisă în direct la televiziune, în toată lumea.

Regina Elisabeta a II-a  a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii. Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și vizite la sau de la cinci papi. 

Anii 1960 și 1970 au cunoscut o accelerare a decolonizării Africii și Caraibelor. Peste 20 de țări au obținut independența față de Marea Britanie ca parte a unei tranziții planificate către autoguvernare. Cu toate acestea, în 1965, primul-ministrul din Rhodesia a declarat unilateral independența în timp ce a exprimat „loialitate și devotament“ Elisabetei. Deși regina l-a demis în mod oficial și comunitatea internațională a aplicat sancțiuni împotriva Rhodesiei, regimul său a supraviețuit timp de peste un deceniu.

Despre averea Suveranei s-a speculat  că ar deține o avere de circa 370 milioane de lire  sterline, fiind primul monarh britanic care a vizitat China, în 1986. Elisabeta a II-a a fost  al 40-lea monarh de când William Cuceritorul a obținut coroana Angliei în 1066.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel