Regina Elisabeta, 70 de ani de domnie. Acesta e cel mai oribil moment de până acum?

Regina Elisabeta, 70 de ani de domnie. Acesta e cel mai oribil moment de până acum? / Foto: Instagram Royal Family
Regina Elisabeta, 70 de ani de domnie. Acesta e cel mai oribil moment de până acum? / Foto: Instagram Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va deveni duminică primul monarh din istoria ţării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie. Însă acest record este umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei.

La data de 24 noiembrie 1992, regina Elisabeta a II-a, marca patru decenii pe tron. Atunci a recunoscut public că nu a avut un an foarte bun, celebrul 'annus horribilis' 1992.

Vorbind la Guildhall din Londra, regina a spus că 1992 nu a fost 'un an în care să mă uit înapoi cu plăcere'. Cu patru zile înainte de 24 noiembrie, Castelul Windsor, căminul monarhilor Angliei de peste 1.000 de ani, a ars aproape în totalitate, din cauza unui incendiu început la o perdea.

În mod miraculos, nimeni nu a fost ucis în incendiul, care a distrus 115 camere și a provocat daune în valoare de 62 de milioane de lire sterline castelului construit pentru prima dată de William Cuceritorul.

Drama de familie

Cartea Dianei, 'Diana: Her True Story', care detaliază problemele ei conjugale cu Prințul Charles, a dezvăluit aventura lui cu Camilla Parker Bowles.

Drama de familie a venit alături de criticile tot mai mari în Regat, cu privire la costul monarhiei, regina fiind de acord să-și asume cheltuielile familiei, care fuseseră anterior finanțate de contribuabilul britanic. Regina și-a plătit impozitul pe venit, devenind la acea vreme primul monarh care a făcut-o din anii 1930.

Exact trei decenii mai târziu, Regina Elisabeta a II-a marchează o altă piatră de hotar: 70 de ani de când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit și a devenit regină la 6 februarie 1952.

Și ea mai are un an dificil

'Cred că acest lucru a fost mai rău decât anul horribilis din 1992', a spus autorul și istoricul Andrew Lownie, care a publicat recent o carte despre unchiul reginei, Edward al VIII-lea.

'Și-a pierdut soțul. A existat toată controversa cu privire la Prințul Andrew, care nu se va termina cu bine [...]. Avem cartea lui Harry care apare [...] și sunt tot felul de alte lucruri care au zburat.'

Într-adevăr, 2022 - ca și 1992 - găsește familia regală și Regina, în evenimente tumultoase.

Prințul Philip, soțul ei de 73 de ani, a murit în aprilie 2021, iar Regina s-a retras în mare parte din îndatoririle regale, predându-le în schimb lui Charles, fiului său, Prințul William, și soției sale, Kate, Ducele și Ducesa de Cambridge.

Alte scandaluri

Între timp, familia regală a fost implicată într-un alt scandal. Impactul acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva prinţului Andrew au obligat-o pe regină să-i retragă fiului ei titlurile militare onorifice şi titulatura de "Alteţă Regală". După consultări cu moştenitorul tronului, prinţul Charles, şi cu nepotul ei William, regina a decis să se distanţeze de Andrew, a cărui prietenie cu omul de afaceri american Jeffrey Epstein, decedat în închisoare după condamnarea sa pentru abuzuri sexuale, a avut un mare impact asupra familei regale britanice.

Bătălia în instanță dintre Andrew și acuzatoarea lui, Virginia Giuffre, ridică perspectiva unor săptămâni sau luni de titluri groaznice și difuzarea rufelor murdare regale.

Acest scandal vine pe fondul afirmațiilor în curs de desfășurare ale Prințului Harry, cel mai tânăr nepot al Reginei, și ale soției sale Megan Markle, de rasism în cadrul familiei regale, după retragerea sa din îndatoririle regale. Harry urmează să publice la sfârșitul lui 2022 o carte care va spune totul, care va duce cu siguranță la noi controverse.

Regina Elisabeta, un monarh neașteptat

Se uită adesea că Elisabeta, ca fiică cea mai mare a fiului mai mic al regelui George al V-lea, nu a fost niciodată menită să fie regina.

Doar pentru că unchiul ei, regele Edward al VII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu divorțatul american Wallis Simpson în 1936, tatăl ei a devenit George al VI-lea, iar ea moștenitoarea lui.

Nici atunci, Elizabeta nu ar fi putut prevedea că moartea timpurie a tatălui ei în 1952, când ea avea doar 25 de ani, o va aduce pe tron ​​atât de tânără.

Timp de 70 de ani, Regina Elisabeta a II-a a fost o prezență constantă în viața britanică și a reușit să gestioneze țara în momentele de criză națională, de la criza de la Suez din 1956 până la atacurile teroriste din 2005 de la Londra, scrie Reuters.

76% dintre britianici au o opinie favorabilă despre Regină

Și în timp ce un număr din ce în ce mai mare de britanici, în special tineri, sunt din ce în ce mai reticenți față de instituția monarhiei, cotele de apreciere personale ale Reginei Elisabeta a II-a rămân ridicate, 76% dintre oameni având o opinie favorabilă despre ea, potrivit YouGov.

Chiar și evenimentele din ultimii doi ani l-au determinat să scadă cu câteva puncte procentuale. Este în contrast puternic cu opinia publică a familiei ei.

Prințul Charles, următorul în ordinea tronului, are doar 46% evaluări pozitive conform sondajului YouGov, în timp ce Prințul William se descurcă puțin mai bine, la 66%.

Prințul Harry, între timp, și-a văzut popularitatea scăzând la 39% în ultimii doi ani, mai ales după interviul său TV în direct cu Oprah Winfrey.

'Când regina moare, oamenii își vor da seama ce au pierdut'., a spus autorul Andrew Lownie.


Pentru alți membri regali, cotele de popularitate sunt și mai slabe. Fiicele lui Andrew, Beatrice și Eugenie, primesc 29% și, respectiv, 30%, în ciuda faptului că 89% și 87% dintre cei chestionați știu cine sunt. Meghan, care este la fel de cunoscută ca Regina (96%), s-a prăbușit la 26%. Prințul Andrew, niciodată cea mai populară figură regală în rândul publicului britanic, are acum doar 12%.

La 95 de ani, cu cea mai bună voință din lume, domnia Reginei Elisabeta a II-a e probabil să se încheie mai devreme decât mai târziu, iar Prințul Charles operează deja ceea ce Lownie numește o „regență blândă”, operând ca monarh chiar dacă Regina rămâne oficial - șeful statului.

Fiul său, William, are 40 de ani și este relativ popular în rândul publicului britanic, dar majoritatea observatorilor regali se așteaptă ca Charles să servească drept rege cel puțin un deceniu, cel puțin pentru a le permite nepoților săi să atingă anii adolescenței înainte ca William să devină rege.

„Charles a așteptat 70 de ani pentru asta și cred că are idei foarte puternice despre ceea ce vrea să facă. Vrea să-i dea lui William șansa copiilor săi să crească puțin”, a spus Lownie.

„Cred că Charles va fi un monarh bun. Este o persoană foarte atentă, sensibilă. Cred că, de fapt, există un sentiment mult mai puternic pentru monarhie decât își dau seama oamenii. Când regina moare, oamenii își vor da seama ce au pierdut și rolul important pe care îl joacă monarhia.”

Este poate corect să spunem că atunci când vine vorba de regina Elisabeta a II-a, mulți britanici simt că situația ei dovedește adevărul mantrei că îți alegi prietenii, dar nu familia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel