EXCLUSIV  Regele Mihai, funeralii. Dan Ciachir: Grandios! O nouă epocă pentru România

Dan Ciachir a comentat pentru DC News grandoarea funeraliilor organizate pentru Regele Mihai I al României.

Dan Ciachir a subliniat grandoarea evenimentului, precizând că organizarea impecabilă a amintit de perioada bizanțului, dar și că ceremonia a creat o stare de spirit în rândul oamenilor, stare de spirit care poate deschide o nouă epocă.

”Istoricul Filip Iorga a spus că nici funeraliile Reginei Maria din iulie 1938 nu au avut grandoarea aceasta. A fost ceva ca în Bizanț. 

A fost inimaginabil, fără precedent. Atunci când s-a slujit în curtea și în fața Palatului Regal a fost ceva ca în Bizanț. Armata și Biserica sau completat și au creat o măreție exact ca pe vremea monarhiei. Nemaivorbind de câtă lume a fost prezentă. Erau mii de oameni. Eu cred că e ceva fără precedent. 

Din 22 decembrie (nr. - 22 decembrie 1989, fuga lui Nicolae Ceaușescu) și până acum este al doilea mare eveniment după căderea comunismului. Și slujba de la Patriarhie a amintit de Bizanț. Bucureștiul are norocul să fie o capitală creștină. 

La noi legătura dintre Biserică și Armată pornește de acum 800 de ani. Trebuie insistat că monarhia la noi a început din secolul XIII și s-a consolidat. Funeraliile au fost fără precedent, desfășurarea impecabilă și nespus de românească. Poate la moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” în 1927 să mai fi fost așa. Când a murit Carol I totuși era România mică, cu jumătate de suprafață.

Funeraliile au fost în spirit bizantin, ortodox și românesc, fără vreo stridență naționalistă. A fost într-un firesc care a fost odată și mi se pare că a creat o nouă stare de spirit. Funeraliile acestea grandioase prin starea de spirit pe care au creat-o cred că pot să deschidă și o nouă epocă. Oamenii au avut prilejul să se gândească la istoria României, nu doar la lucrurile urâte”, a precizat Dan Ciachir. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel