Regele Mihai: 23 August, cea mai importantă zi din istoria modernă a României

regele mihai
regele mihai

23 August a reprezentat, până la căderea comunismului, Ziua Națională a României. De la “insurecţie armată", evenimentul a fost redenumit “revoluţie de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă". Timp de peste patru decenii, regimul comunist şi-a asumat, pe nedrept, acest act istoric. Majestatea Sa, Regele Mihai I, a acordat un interviu, în 2005, jurnalistului Val Vâlcu,  despre intrarea României în război, despre pregătirile pentru eliberarea țării și despre actul de la 23 August.

[caption id="attachment_223897" align="alignnone" width="640"] Foto: Mediafax[/caption]

Majestatea Sa Regele Mihai a mărturisit, atunci, că el personal crede că 23 august rămâne cea mai importantă zi din istoria modernă a României.

Mihai I a povestit cum a aflat de la radio BBC despre intrarea țării în război, pe care Ion Antonescu a decis-o fără consultarea liderilor politici. Regele și conducătorii partidelor democratice au fost de acord cu eliberarea Basarabiei, ”dar niciun pas mai departe”.  Potrivit MS Regelui Mihai, Antonescu a continuat războiul în ciuda evidențelor, din loialitate față de Hitler, amăgindu-se cu ideea că acesta ne va înapoia Transilvania. Nu exista niciun acord scris, precizează Suveranul, iar gestul lui Hitler ar fi fost imposibil, din perspectiva intereselor germane,  atât  politic, cât și militar.

Mihai I recunoaște că nu avea nicio pârghie pentru a schimba situația. El deținea ”doar puterea morală”.

Când rușii au spart frontul, în vara anului 1944, nemții au mutat o divizie în Polonia. ”A scăzut presiunea germană și am putut acționa”, povestește MS Regele.

 Iată și ce a răspuns Mihai I la întrebarea: Care credeţi că este ziua cea mai importantă din istoria modernă a României?

”E greu să spun exact, dar cred că totuşi 23 August. 23 August a fost o întorsătură majoră în cursul războiului. Mai ales pentru noi, am avut o oarecare mândrie că am făcut-o noi singuri, fără nici un fel de ajutor. Şi ruşii nu au tras nici un foc, aici la mine în ţară. Şi am făcut ce-am făcut în momentul în care viitorul războiului, al naziştilor, nu era încă sigur . Trebuia să luptăm şi noi împotriva naziştilor şi am făcut-o, chiar fără sprijin din afară.

 - Credeţi că Antonescu, dacă ar fi reuşit să se elibereze din Palat, ar fi putut să treacă la măsuri contra Casei Regale?

 MSR

- Probabil ar fi încercat, dar comandanţii noştri, comandanţii marilor unităţi, erau ofiţeri ai Regelui. O singură defecţiune n-am avut, nicăieri în toată Armata română”.

 Interviul a fost publicat de ziarul Adevărul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel