Regatul Unit recomandă navelor britanice să rămână în afara strâmtorii Ormuz

Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz pentru o "perioadă provizorie" după ce Iranul a capturat un petrolier care naviga sub pavilion britanic.

"Rămânem profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertăţii navigaţiei internaţionale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.

Petrolierul britanic Stena Impero a fost reţinut şi percheziţionat vineri de forţa navală a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, pentru "nerespectarea codului maritim internaţional", potrivit unui comunicat oficial.

Anunţul acestei sechestrări a venit la câteva ore după decizia Curţii Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1.

Această navă a fost reţinută la data de 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzaţie şi denunţă un act de "piraterie". Marţi, liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va răspunde "la momentul şi locul potrivit" la acest act de "răutate".

Vezi și: Iranul motivează un incident naval în cazul reținerii petrolierului britanic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel