Reformă zona euro. Merkel, prudentă în privința lui Macron

Cancelarul Angela Merkel, care se pregătește pentru al patrulea mandat în fruntea guvernului german, și-a manifestat vineri un sprijin prudent față de planurile Parisului de reformare a zonei euro, oferind în schimb sprijinul său fără rezerve pentru proiectele de reformă socială propuse de președintele Emmanuel Macron în Franța, relatează AFP.

Cancelarul german și-a exprimat poziția cu ocazia vizitei la Berlin a premierului francez Edouard Philippe, sosit în Germania pentru a pregăti terenul pentru reformele pe care președintele Macron intenționează să le inițieze în zona euro și ale căror detalii dorește să le prezinte imediat după alegerile parlamentare germane din 24 septembrie.

'Cu siguranță, trebuie să consolidăm guvernanța zonei euro. Nu am nimic împotriva unui ministru european al finanțelor. Îmi pot imagina asta', a declarat Angela Merkel în legătură cu planurile Parisului privind crearea unui buget, a unui ministru al finanțelor și chiar a unui parlament al țărilor din zona euro.

'Însă ceea ce este important pentru mine este ca aceste sloganuri — 'guvern economic', 'ministru european al finanțelor' și 'buget' — să aibă de asemenea și un conținut', a avertizat cancelarul german.

Aceste declarații arată că în spatele deschiderii afișate de Berlin, viziunile celor două țări se deosebesc în detaliu. În timp ce Franța ar dori ca aceste noi mecanisme să fie puse în slujba unei politici ambițioase de investiții care să sprijine creșterea economică și sectoarele strategice de activitate în Europa, Berlinul este precaut în legătură cu orice lucru care ar putea semăna cu o mutualizare a datoriilor și insistă asupra monitorizării stricte a deficitelor publice.

Despre datorii

În ceea ce privește anularea datoriilor, cancelarul și-a reiterat ferm refuzul. 'Asupra acestui principiu, nimic nu se schimbă', a declarat ea într-un interviu care urmează să fie publicat sâmbătă de grupul de presă regional german Funke și de Ouest-France.

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat la Berlin că 'nu are nicio îndoială că vom găsi soluții comune cu Franța' odată constituit viitorul guvern german.

La rândul său, premierul francez a subliniat importanța de a da un nou suflu proiectului european.

'Avem sentimentul că urmează să se întâmple ceva, că trăim un moment special în istoria Europei și că putem reuși sau eșua', a spus el, cerând o 'accelerare și tranformare a lucrurilor'.

Angela Merkel a oferit în schimb un sprijin ferm pentru proiectele controversate de reformă socială propuse în Franța de Emmanuel Macron și care sunt urmărite cu mare interes în Germania, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel