Reforma pensiilor, Rusia. Putin, propunere neașteptată

Vladimir Putin a propus miercuri o relaxare a extrem de impopularei reforme a sistemului de pensii, a cărei anunţare a provocat manifestaţii de protest şi o scădere accentuată a popularităţii liderului rus. 

Putin a făcut această propunere în timpul unui discurs televizat susţinut în condiţiile în care se anunţă o nouă mobilizare împotriva reformei, informează AFP. Proiectul de lege, anunţat în ziua începerii Cupei Mondiale la Fotbal în Rusia, în 14 iunie, şi aprobat în prima lectură de parlament luna trecută, a suscitat o undă de şoc în Federaţia Rusă şi a scos mii de ruşi în stradă, inclusiv la apelul Partidului Comunist.

Principalul opozant faţă de Kremlin, Aleksei Navalnîi, condamnat luni la 30 de zile de închisoare, a îndemnat la rândul său la o manifestaţie împotriva acestui proiect de lege, în 9 septembrie, ziua alegerilor regionale şi municipale în Rusia. Într-un articol publicat pe site-ul său după anunţul preşedintelui, Navalnîi susţine că 'Putin a intrat în panică şi încearcă să-i facă pe oameni să înghită hapul'. El le-a cerut din nou ruşilor să protesteze.

Mărirea vârstei de pensionare

În timpul unui lung discurs în susţinerea reformei, Putin a propus cu toate acestea ca vârsta de pensionare pentru femei să fie majorată doar până la 60 de ani (în loc de 63 cât era în textul iniţial şi 55 în prezent). În schimb, creşterea vârstei de pensionare pentru bărbaţi rămâne neschimbată, la 65 de ani, comparativ cu 60 de ani în prezent. Cei care se opun reformei afirmă că mulţi ruşi, în special bărbaţii, a căror speranţă de viaţă este de numai 66 de ani, nu se vor putea bucura de pensie.

Preşedintele Putin a sugerat de asemenea o pensionare anticipată pentru mamele cu mulţi copii, menţinerea avantajelor pentru anumite profesii şi introducerea de pedepse penale pentru întreprinderile care disponibilizează angajaţi în pragul pensionării. Propunerile lui Putin vor fi introduse în proiectul de lege 'pe cât de repede posibil', a declarat imediat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse.

Vezi și: Aleksei Navalnîi, trimis în detenţie. Manifestații în numeroase orașe



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel