Reformă justiție. UE, reacție dură. AVERTISMENT de la Bruxelles

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Parlamentul European consideră că reformele din justiție începute de guvernul polonez riscă încălcarea gravă a valorilor fundamentale ale UE și ale statului de drept. 

 

Varșovia a reacționat dur și a calificat rezoluția aleșilor europeni drept scandaloasă. 

De când conservatorii formațiunii Lege și Justiție au câștigat alegerile legislative din octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană din cauza unor măsuri care, în opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat, informează TVR.

Au urmat mai multe avertismente din partea executivului de la Bruxelles și lansarea procedurii de infringement, ultima înaintea declanșării articolului 7 din Tratatul Uniunii, care ar putea suspenda dreptul de vot al Poloniei în Consiliul Uniunii Europene.

Confruntat cu presiunea Bruxelles-ului și cu proteste de stradă, președintele Andrzej Duda a blocat în luna iulie două dintre proiectele de reformă judiciară. El a propus ulterior o versiune proprie a acestor proiecte, care sunt privite însă cu rezerve de către Comisia Europeană.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "În acest stadiu preliminar al evaluării noastre, Comisia remarcă deja că unele chestiuni în aceste proiecte pot provoca îngrijorări serioase".

Guvernul polonez a calificat drept "partizană" și "scandaloasă" rezoluția adoptată de Parlamentul European, în care se consideră că Polonia încalcă normele statului de drept prin reformele judiciare propuse sau deja aplicate și care cere aplicarea articolului 7 din Tratatul UE.

Până în acest moment, Budapesta a anunțat că sprijină guvernul polonez și că va bloca declanșarea articolului 7, care presupune unanimitate în rândul membrilor UE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel