Reforma Curţii Supreme. Comisia Europeană, mesaj către Polonia

Parlamentul European
Parlamentul European

Comisia Europeană a anunţat luni că aşteaptă ca guvernul polonez să reconsidere măsurile de reformă din cadrul Curţii Supreme.

Mesajul vine în contextul în care, la începutul acestei luni, executivul comunitar a lansat o procedură de infringement în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, transmite agenţia de presă PAP. Am lansat procedura de infringement în legătură cu această lege, parcurgem toate procedurile, inclusiv articolul 7, şi încă sperăm la schimbări pozitive. Trebuie să continuăm dialogul, a declarat o reprezentantă a CE.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

Problemele incriminate

Conform Comisiei Europene, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE. În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Într-o primă fază, precum cea iniţiată de CE în decembrie, articolul 7 permite a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin patru cincimi dintre ţările membre ale UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot în unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii. În ultimele luni autorităţile poloneze au făcut unele concesii, considerate însă insuficiente de către Comisia Europeană.

Vezi și: Susţinere faţă de Curtea Supremă. Amnesty International şi magistraţi europeni, în Polonia


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel