Reducerea CAS, obiectivul zero al ministerului Finanețelor

bani-lei
bani-lei

REDUCEREA CAS. Obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene (CE) și Băncii Mondiale (BM), a declarat joi, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

”Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanții FMI, CE și BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susținut-o de mult timp și acum o voi promova cu toată tăria”, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăți mediul de afaceri din România, va ușura povara fiscală a angajatorilor corecți și va elimina discrepanțele aduse de competiția neloială între angajatorii cinstiți și cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menționat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget și taxa pe construcții speciale, iar după ce vor disponibile și datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie și de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanțelor, impactul bugetar provenit de la reducerea CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul și efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămași la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Întrebată de jurnaliști dacă, în cazul în care reducerea CAS se va realiza, se mai poate aplica și o măsură de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus că problema care trebuie rezolvată nu este cea de spațiu fiscal, ci trebuie văzut cât de eficientă a fost măsura de reducere a TVA la pâine, operată în septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat după o perioadă mai lungă.

Ea a precizat că la runda de discuții cu FMI, care va începe pe 2 iunie, nu va discutată reducerea TVA la carne.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru și diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel