Reducere transport elevi. MDRAP, precizări după zvonurile privind eliminarea subvenţiei

Autobuz
Autobuz

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vine cu precizări referitoare la reducerea la transportul public acordată elevilor.  

Ca urmare a apariţiei în spațiul public a unor informaţii eronate înaintate de Federația Elevilor din România (FER) cu privire la efectele OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, MDRAP retransmite următoarele CLARIFICĂRI:

1. În prezent, Legea educației naționale nr.1/2011 prevede că:
- elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% atât pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, cât și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic;

- elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale (MEN), prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

2.Ordonanța adoptată de Guvernul României în ședința din 25 iunie a.c. nu afectează și nici nu prejudiciază drepturile elevilor din România privind decontarea transportului de la și către unitățile de învățământ, deci nu are impact asupra decontării cheltuielilor de transport pentru elevi.

3. Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a avut luni, 24 iunie a.c., la sediul MDRAP, o întâlnire prelungită cu reprezentanții Federației Elevilor din România, în cadrul căreia au fost clarificate toate aceste aspecte tehnice, subliniind faptul că Ordonanța de Urgență nu afectează drepturile elevilor din România.

4.Actul normativ prevede eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene (Regulamentul nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare) şi a celei naţionale (Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel