Redeschidere şcoli şi universităţi. CNE şi ANOSR: O nebuloasă!

Redeschidere scoli. Sursa foto: Max Fischer - Pexels
Redeschidere scoli. Sursa foto: Max Fischer - Pexels

"Redeschiderea şcolilor şi a universităţilor în condiţii de siguranţă - în continuare o nebuloasă", transmite Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

"În această dimineaţă, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Educaţiei privind redeschiderea şcolilor şi a desfăşurării activităţii didactice în universităţi, începând cu data de 8 februarie. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică lipsa unui dialog social mai larg în realizarea acestui ordin, care a fost aprobat fără a consulta, în mod adecvat, beneficiarii primari ai sistemului educaţional: elevii şi studenţii.

În privinţa învăţământului preuniversitar, atragem atenţia asupra procesului birocratic pe care unităţile de învăţământ trebuie să îl parcurgă pentru redeschidere: Direcţia de Sănătate Publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSP/DSPMB) informează inspectoratul şcolar cu privire la situaţia epidemiologică de la nivelul fiecărei localităţi, inspectoratul şcolar transmite datele către unităţile de învăţământ, iar unitatea de învăţământ propune inspectoratului şcolar şi DSP/DSMB un anumit scenariu de funcţionare, spre avizare, în timp ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) emite hotărârea finală. Considerăm că ziua de vineri, ultima zi rămasă înainte de redeschiderea şcolilor, nu este suficientă pentru a realiza toate aceste pregătiri atât din punct de vedere birocratic, cât şi din punct de vedere material", transmite ANOSR.

ANOSR: Atragem atenţia asupra lipsei spaţiilor şcolare de tip "izolator"

"Mai mult, conform ordinului, şcolile au datoria de a stabili spaţiile specifice atât pentru derularea procesului de învăţământ, cât şi pentru izolarea persoanelor simptomatice sau testate pozitiv. În acest sens, atragem atenţia asupra lipsei spaţiilor şcolare de tip "izolator" şi a lipsei resursei umane medicale, fără de care persoanele simptomatice nu pot beneficia de niciun fel de ajutor specializat, precum testarea rapidă antigen COVID-19.

În acelaşi timp, considerăm că prevederile art. 9, alin. (1) din Ordinul Comun nu respectă indicaţiile sanitare precizate până acum de către autorităţi şi experţi în sănătate publică, deoarece cursurile fizice se suspendă pentru 14 zile doar la 'apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal'. Altfel spus, dacă un singur elev este testat pozitiv pentru COVID-19, toţi ceilalţi elevi din clasă merg în continuare la şcoală, expunându-se astfel unui risc substanţial", se arată în comunicatul ANOSR.

Ce măsuri sunt propuse

Pentru a putea îndeplini dezideratul de a oferi toate condiţiile necesare alegerii unui scenariu hibrid, cu garantarea siguranţei tuturor celor implicaţi (studenţi, cadre didactice, personal auxiliar), se impun următoarele măsuri:

- Stabilirea unui plan general de măsuri de protecţie la nivelul universităţii, care să includă cel puţin temele precizate în ghidul abrogat şi care să fie avizat de DSP în vederea asigurării conformităţii cu standardele de protecţie igienico-sanitară;

- Stabilirea unui termen rezonabil de luare a deciziei de trecere de la scenariul online la scenariul hibrid/fizic, astfel încât studenţii să aibă timpul necesar întoarcerii în centrul universitar şi identificării unui loc de cazare, precum şi pentru pregătirea cazării în cămine;

- Asigurarea testării rapide a studenţilor, în maniera prevăzută pentru învăţământul preuniversitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel