Recurs compensatoriu. Replica Guvernului tehnocrat: S-au modificat

Nicolae Ionescu / 16 ian 2019 / 17:52 Salveaza PDF Comentarii
Raluca Prună
Raluca Prună

Raluca Prună a dat o replică Guvernului Dăncilă pe tema recursului compensatoriu. 

Raluca Prună, fostul ministru al Justiției din timpul Guvernului tehnocrat, a declarat că în Parlament s-au modificat unele condiții din proiectul de lege inițial și astfel au devenit mult mai flexibile. 

"Premierul Dăncilă face parte dintr-un Guvern susţinut de coaliţia PSD-ALDE şi realitatea este că această coaliţie PSD-ALDE, prin Guvernul său Grindeanu a adoptat acest proiect de lege, l-a trimis în Parlament şi după aceea a urmat calea parlamentară (...). În Parlament, proiectul acesta de lege a fost modificat de aşa natură, s-au modificat condiţiile şi s-au făcut mult mai flexibile", a declarat Raluca Prună pentru RFI.

Citește și: Toader, lovitură pentru PNL-USR și Iohannis: ADEVĂRUL!

"Nu este uşor de înţeles"

 

Fostul minisru al Justiției a explicat de ce legea recursului compensatoriu scoate din închisoare și deținuții care au comis infracțiuni cu violență. „Legea nu distingea, nici în varianta iniţială, nici în varianta adoptată nu se făcea vreo distincţie în funcţie de infracţiuni şi vă explic şi de ce, că poate nu este uşor de înţeles de ce infracţiunile cu violenţă nu au fost exceptate. Legea aceasta a fost iniţiată ca urmare a unei obligaţii pe care România o are în urma numeroaselor condamnări la CEDO, pentru condiţii precare de detenţie. Condamnările acestea s-au pronunţat de Curte în situaţii individuale, indiferent de infracţiunea pe care o săvârşise persoana care s-a plâns la Curte. Şi atunci, în aplicarea unei măsuri compensatorii, proiectul de lege trebuie să se adreseze tuturor. Condiţia de precaritate nu ţine seama, în opinia Curţii, de infracţiunea pentru care persoana este condamnată. Deci răspunsul este: nu se distinge între infracţiuni", a mai spus fostul membru al Guverului tehnocrat.

Citește și: CCR, decizie protocoale. Ștefănescu: Trebuie ORDONANȚĂ

Nu discutăm de vinovăţii aici, discutăm de efecte 

 

În privința efectelor acestei legi, Raluca Prună a declarat că efectele sunt grave. "Haideţi să ne uităm instituţional, să vedem cine a adoptat acest proiect de lege şi răspunsul este Parlamentul. Mai mult decât atât, a existat o obiecţie de neconstituţionalitate a acestei legi şi legea a mers inclusiv la CCR, care constată că este constituţională (...). Nu discutăm de vinovăţii aici, discutăm de efecte şi efectele sunt devastatoare, au un puternic impact emoţional (...)se poate face abrogarea, care va avea efecte numai pentru viitor (...), se poate modifica această lege. Deci efectele pot fi controlate numai pentru viitor. Ce este bine să reţinem este că legea aceasta care a fost modificată într-un mod fundamental produce nişte efecte, pe care nu le putem corecta. Nu există măsură astăzi pe care s-o adoptăm şi care să ne facă să revenim la punctul zero", a spus Prună.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24