Record de cutremure în Spania. 374 într-o singură zi

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Insula La Palma, situată în Oceanul Atlantic, a fost zguduită de peste 370 de seisme într-o singură zi.

Zona din jurul vulcanului Cumbre Vieja din La Palma, care a erupt în septembrie și care continuă să rămână activ, a fost lovită de un număr neobișnuit de mare de cutremure. În doar 24 de ore, au fost înregistrate peste 370 de seisme, a anunțat postul de stat RTVE, citat de Publika.

Numărul de cutremure din La Palma atinge cifre record în această săptămână, cu 374 de seisme în ziua de marți, cel mai mare număr nu doar de la începutul erupției vulcanului, ci din întreaga criză seismovulcanică. Majoritatea cutremurelor au avut loc la adâncimi intermediare. Cel mai puternic a avut magnitudinea 4,8 mbLg și s-a produs la 37 km adâncime.

În ceea ce privește vulcanul Cumbre Vieja, acesta continuă să rămână activ. Lava, care poate ajunge până la 1.300 de grade Celsius, distrugând aproape 2.750 de clădiri din septembrie.

Potrivit celui mai recent bilanț, aproximativ 1.150 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat gros de lavă gros, o zonă echivalentă cu 1.600 de terenuri de fotbal, ocupând aproape 1,6% din teritoriul total al insulei. Peste 7.000 de locuitori au fost evacuați, scrie observatornews.ro. Pagubele materiale temporare au fost estimate la aproape 900 de milioane de euro..

Poluare de proporții pe insula spaniolă La Palma. Vulcanul Cumbre Vieja a degajat cantități uriașe de dioxid de sulf

În doar două luni, vulcanul de pe insula spaniolă La Palma a degajat o cantitate de dioxid de sulf echivalentă cu cea emisă de activitatea umană din toate ţările membre ale Uniunii Europene pe parcursul anului 2019. Asta arată datele Institutului Vulcanologic din Insulele Canare şi ale Universităţii din Manchester.   

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător, care irită ochii şi căile respiratorii. Expunerea la o concentraţie ridicată de dioxid de sulf poate provoca dificultăţi respiratorii severe.

Sunt afectate în special persoanele cu astm, copiii, vârstnicii şi cei cu boli cronice ale căilor respiratorii. Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă în 19 septembrie. Până acum, lava a distrus peste 900 de hectare de vegetaţie şi în jur de 2500 de clădiri. Aproximativ 85 de mii de oameni locuiesc pe insulă (vezi imagini video AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel