Reconstrucție Notre-Dame. Propunerile care i-au revoltat pe conservatorii francezi

Andrei Itu / 16 mai 2019 / 20:54 Salveaza PDF Comentarii

Reconstrucţia Catedralei Notre-Dame face obiectul unei mari dezbateri în rândul francezilor. O firmă de arhitectură a propus înlocuirea acoperișului Catedralei Notre Dame cu o piscină, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

După incendiul care a distrus la mijlocul lui aprilie Catedrala Notre-Dame, guvernul francez a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitecţi pentru reconstrucţia turlei. Proiectul selectat de stat, care este proprietarul clădirii, va decide dacă turla concepută de arhitectul Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă va fi înlocuită "printr-un gest arhitectural contemporan''. 

Anterior și arhitectul Vincent Callebaut a stârnit indignare în rândul conservatorilor sugerând transformarea catedralei într-o clădire eco-friendly, cu acoperiș din sticlă specială și panouri solare. În interiorul acoperișului ar urma să fie o grădină cu plante care să producă tone de fructe și legume. Însă, mai multe planuri controversate i-au revoltat pe iubitorii clădirii-simnbol a Parisului. Câțiva arhitecți suedezi au propus construirea unei piscine în formă de cruce, pe acoperișul catedralei vechi de peste 850 de ani. Planul a atras revolta tradiționaliștilor francezi, care vor catedrală să fie refăcută, precum era inițial.

''Nu este un spa, este o catedrală''

''Este un loc sacru, nu un parc de joacă, o gradină botanică sau un spa''

''Nu se poate așa ceva. Propunerile arhitecturale contemporane nu reprezintă spiritul creștin al Catedralei Notre-Dame.'' sunt câteva dintre mesajele internauților francezi, care sunt revoltați de forma arhitecturală pe care ar urma să o aibă Catedrala Notre-Dame.

Mai  mult, un utilizator twitter a postat o imagine cu o reconstrucție într-un spirit ''ecoologist''.

 


Vezi și Catedrala Notre Dame INCENDIU. Dan Ciachir: Semn divin, dar și avertisment pentru francezi - video

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26