Recep Erdogan renunţă la expulzarea unor diplomaţi occidentali

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, renunţă la o decizie controversată.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, luni, că renunţă la planul de expulzare a zece diplomaţi occidentali care îi oferiseră susţinere filantropului Osman Kavala, aflat în detenţie, informează cotidianul Le Figaro.

"Ambasadorii occidentali din Turcia au făcut paşi înapoi şi vor fi mai prudenţi în viitor. Intenţia noastră nu era de a crea o criză, ci de a ne proteja drepturile, onoarea, mândria şi interesele suverane", a afirmat luni seară Recep Tayyip Erdogan.

Ambasadorii din Statele Unite, Canada, Franţa, Finlanda, Germania, Danemarca, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia ceruseră Turciei pe 18 octombrie "să rezolve în mod corect şi rapid" cazul lui Osman Kavala, aflat în detenţie în Turcia din octombrie 2017.

Preşedintele Turciei denunţase un "atac" şi o "insultă" la adresa justiţiei. "Era datoria mea de şef al statului să ofer reacţia necesară, justiţia turcă nu primeşte ordine de la nimeni", argumentase Recep Tayyip Erdogan, ameninţând cu expulzarea ambasadorilor.

Conform unor surse politice de la Ankara, în cursul zilei de luni, cele zece ţări au transmis comunicate prin care au pledat pentru reducerea tensiunilor, argumentând că au vrut să fie respectată "Convenţia de la Viena". Noua abordare "a fost primită favorabil" de Recep Tayyip Erdogan, au precizat oficialii citaţi, transmite Mediafax.

Lira turcească ajunsese la un nou minim istoric după ce Erdogan a amenințat cu expulzarea diplomaților

Lira turcească s-a prăbușit la un nou minim istoric după ce decizia președintelui Recep Tayyip Erdogan de a expulza 10 ambasadori occidentali a adăugat o presiune intensă asupra monedei, declanșată de îngrijorările legate de economia țării, scrie Financial Times.

Moneda a scăzut cu până la 2,8% față de nivelul de vineri, iar în timpul perioadei de tranzacționare de la Londra, și-a redus pierderile la aproximativ 1,5%.

Mișcarea a venit după ce liderul turc a semnalat săptămâna trecută că ambasadorii SUA, Germaniei, Franței și ai altor șapte țări vor fi forțați să plece, ceea ce sporește riscul unei noi crize în relațiile deja profund tensionate ale Turciei cu Occidentul. Sâmbătă, Erdogan a părut să dubleze amenințarea, spunând că a ordonat ca aceștia să fie declarați "persona non grata".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel