Recensământul romilor în Italia: Reacţie Comisia Europeană

Comisia Europeană aminteşte că un cetăţean european nu poate fi expulzat pe criterii etnice.

Ca reacţie la scandalul suscitat de propunerea ministrului italian de interne Matteo Salvini de a organiza un recensământ al romilor Comisia Europeană a amintit marţi, că, "drept regulă generală, un cetăţean european nu poate fi expulzat în baza criteriilor etnice", informează AFP.

Cu toate acestea, reacţiile cele mai vehemente la declaraţiile lui Salvini, care are şi rangul de vicepremier, au venit chiar din Italia, inclusiv în cadrul noului său guvern populist.

Astfel, Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), aliatul la guvernare al Ligii, a amintit că recenzarea unei părţi a populaţiei pe bază etnică este contrară legii italiene. "Îmi face plăcere că Salvini a dezminţit orice ipoteză de fişare şi de recenzare a imigranţilor pentru că, dacă un lucru este neconstituţional, nu se poate face", a declarat Di Maio luni seară, într-o conferinţă de presă.

Propunerea lui Salvini

Matteo Salvini a propus luni un recensământ al comunităţii rome, cu scopul, între altele, de a facilita expulzarea celor cu cetăţenie străină aflaţi în situaţie ilegală. 'Romii italieni, din nefericire, trebuie să-i păstrezi acasă', a adăugat el.

Aceste declaraţii au suscitat un val de indignare atât în rândul opoziţiei, cât şi în propria sa tabără.

Marţi, vizibil agasat de aceste critici, Matteo Salvini şi-a confirmat proiectul iniţial: "Nu cedez şi merg înainte! Întâi italienii şi siguranţa lor", a subliniat Salvini pe contul său de Twitter.

Matteo Salvini ocupă practic în permanenţă prim-planul scenei politice de la numirea sa în postul cheie de ministru de interne, la 1 iunie. Omniprezenţa lui Salvini pare să aducă beneficii pe plan electoral, cele mai recente sondaje indicând un procent de peste 25% intenţii de vot pentru Liga, faţă de scorul de 17% obţinut la scrutinul legislativ din 4 martie. Aceleaşi sondaje constată o scădere a Mişcării 5 Stele, prima plasată la scrutinul din martie.

Retorica anti-romi şi anti-imigranţi a adus partidului Liga numeroase voturi, iar Salvini o foloseşte din nou înaintea unor tururi secunde la scrutine locale la 24 iunie, în care formaţiunea sa este de aşteptat să obţină rezultate bune.

Duminică, el a participat la un marş în Seregno, în apropiere de Milano, unde candidata Ligii la primărie, Ilaria Cerqua, a spus că a vota în favoarea ei înseamnă a vota pentru un oraş "fără solicitanţi de azil, fără tabere cu romi, fără moschei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel