Recensământ 2022: Atenție! Poți fi amendat dacă oferi răspunsuri incomplete

Pexels
Pexels

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). 

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). Astfel, Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.

În rândurile de mai jos găsiți câteva răspunsuri la câteva întrebări importante despre recensământ:

1. Cum trimit chestionarul de recensământ completat?

În cazul autorecenzării, acest lucru se face automat când persoana apasă butonul  „Finalizare”. La recenzarea față în față, recenzorul înregistrează și apoi trimite mai departe chestionarul completat.

 

2. Chestionarul online îl pot completa de oriunde?

 

Da. Atât timp cât este disponibilă o conexiune stabilă la internet, completarea online se poate face de oriunde.

 

3. Ce este autorecenzarea asistată?

 

Autorecenzarea asistată este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor. Persoanele care au nevoie de acest sprijin pot apela la punctele de asistență ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare.

 

4. Pot fi amendat dacă voi refuza recenzarea?

 

Da. Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.

 

5. Pot alege să nu răspund la o întrebare?

 

Nu. Toate întrebările cuprinse în RPL2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situația particulară a fiecărei persoane. Întrebările din cadrul recensământului (RPL2021) sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane. Prin urmare, preîntâmpinăm orice motiv pentru care o persoană ar putea să refuze să răspundă la una sau mai multe întrebări din chestionarele RPL2021. Furnizarea de informații incomplete sau incorecte reprezintă o contravenție. Totodată, protecția și confidențialitatea datelor este asigurată prin lege. Mai mult, INS și entitățile angrenate în desfășurarea RPL2021 nu vor cere informații confidențiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.

 

6. Pot fi amendat dacă ofer răspunsuri incomplete?

 

Da. Răspunsurile incomplete pot afecta calitatea datelor, mai ales în cazul anumitor câmpuri de completare care necesită o precizie mai mare. Astfel, abaterile evidente și/sau repetate pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

 

7. Pot reveni asupra chestionarului dacă am constatat că am completat greșit unul sau mai multe câmpuri?

 

Este important ca fiecare dintre noi să alocăm timp completării chestionarului de recensământ într-o perioadă a zilei care să ne permită o bună acuratețe a datelor introduse. În privința chestionarului online, odată ce acesta a fost trimis nu se mai pot face modificări ulterioare. Se poate reveni asupra chestionarului numai dacă nu a fost apăsat butonul „Finalizare”. În cazul chestionarului completat de către recenzor la reședința dumneavoastră obișnuită este recomandat să verificați datele alături de acesta și să-i comunicați eventualele câmpuri lipsă sau introduse greșit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel