Realitatea TV și B1 TV, amendate drastic de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, în ședința publică de marți, sancționarea posturilor Realitatea TV și B1 TV cu amenzi în cuantum de 30.000 de lei.

Realitatea TV a fost sancționată pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) și art. 931 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor art. 40 alin. (1), art. 65 lit. c) şi art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Rapoartele de monitorizare au cuprins edițiile emisiunilor „Jocuri de putere” (din 15.01 și 18.02.2015), „Deschide lumea” (din 18.02.2015), precum şi faptul că la difuzarea textelor deciziilor de sancționare nr. 8/15.01.2015 şi 670/18.12.2014 nu au fost respectate prevederile legale.

B1 TV a fost sancționată pentru ediţia din 04.02.2015 a emisiunii „Lumea lui Banciu”, precum şi pentru emisiunea „Ştirile B1 TV” în care s-a difuzat ştirea cu titlul „Moşneni-Greci, colţul de rai al şefului Puşcăriei Jilava”. S-a constatat că nu au fost respectate  prevederile art. 32 alin. (1), art. 33 alin. (1) și art. 47 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Citește și: Emisiunea cu Traian Băsescu de la B1 TV, analizată de CNA

De asemenea, Consiliul a reanalizat rapoartele de monitorizare referitoare la posturile Sport Klub și Sport Klub Prime și a decis să sancționeze posturile mai sus-menționate cu amendă în cuantum de 50.000 de lei, respectiv cu amendă în cuantum de 30.000 de lei, pentru că nu au ţinut cont de dispoziţiile art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului, fiind revocate deciziile Consiliului din data de 26.03.2015 referitoare la sancționarea celor două posturi.

Iată prevederile legale invocate de CNA:

Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare

art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

art. 35 (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date. 

Art. 931
(1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu.
(2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 - 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.
(3) În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul 6,00 - 14,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.
(4) Pentru serviciile de programe de televiziune sau de radiodifuziune sonoră care, în intervalele orare precizate la alin. (2) şi (3), retransmit un alt serviciu de programe, modalitatea de difuzare este stabilită prin decizia de sancţionare sau în somaţie.
(5) Nerespectarea prevederilor alin. (1) - (4) se sancţionează cu amendă contravenţională de la 2.500 lei la 50.000 lei.
 

Codul de reglementare a conținutului audiovizual (Decizia nr. 220/2011)

art. 32 (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Art. 33 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

art. 47 (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.

Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel