Read Arafat, ULUIT de ce a aflat: Acțiuni periculoase în contextul valului 2 de pandemie. Cum putem să mai lucrăm?!

Raed Arafat
Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, și adjunctul Avocatului Poporului, Raluca Alexandru, au avut o discuție aprinsă la Digi 24 pe tema monitorizării spitalelor din țară pentru asigurarea lipsei „torturii”.

Care este pericolul acestui document, ca să ne înțelegem. Nu este ideea că vrea cineva să știe cum au fost decise tratamentele sau documentele. Se înțelege treaba asta. Dar, legătura cu cuvântul tortură înseamnă că un spital deja este considerat că a fost un loc de detenție, într-o formă sau alta, înseamnă că medicul este potențial torționar care este sub monitorizare pentru a nu torționa, pentru că poate să o facă... deci acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri, să știți, trebuie clarificat”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Răspunsul avocatei Alexandru

În primul rând, cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese. Trebuie să avem în vedere mandatul pe care îl exercit, respectiv acela de Coordonator al Mecanismului Național de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenție. Într-adevăr, aici sunt niște cuvinte dure în sensul pe care îl avem noi uzual. Trebuie să avem în vedere că discutăm de loc de detenție, primul termen care s-a înțeles eronat. Aici discutăm de locul de detenție așa cum este el definit de legislație, nu de sensul lui uzual (...). Prin loc de detenție se înțelege orice loc în care persoanele sunt private de libertate, în baza unei decizii a unor autorități”, a explicat Alexandru.

Avocata a continuat și a explicat că, practic, legislația permite monitorizarea și asimilarea spitalelor cu locurile de detenție, însă nu în sensul literalmente al cuvântului.

Drept răspuns, șeful DSU a explicat că nimeni nu a comentat atunci când a fost vorba de monitorizarea locurilor de carantină. „Locurile de carantină erau ceva, aici vorbim de spitale (...). Spitalul este un loc de tratament”. Astfel, avocata a recunoscut că „termenii utilizați sunt unii duri, într-adevăr”.

Limita bunului simț

Vizibil iritat de situație, dr. Arafat a ținut să intervină și să explice că doctorii și pacienții nu cunosc legislația, iar atunci când vor vedea termenul de „tortură” scris pe un anunț pe perete, situația nu va fi deloc una plăcută. „Asimilarea între un loc de tratament, un salon de tratament, și ideea, chiar ideea, chiar dacă definiția legii este alta (...), s-a înțeles că s-au asimilat deja spitalul cu locul de detenție. Cumva, asta se lasă de înțeles. Putea să se meargă pe drepturile pacientului”.

Întrebată de moderatorul emisiunii dacă afișarea anunțului a fost o prevedere legală sau o idee personală, adjunctul Avocatului Poporului a confirmat că nu este o prevedere legală.

Logica periculoasă a unei astfel de atitudini

Noi toți am intrat într-o logică extrem de periculoasă, că tot ce se face este greșit, că măsurile luate sunt greșite, că totul este exagerat și noi deschidem mesajul mai departe cetățeanului, pacientului, persoanelor infectate, asimptomatice și așa mai departe”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a continuat să explice că situația nici măcar nu s-a terminat încă și că toate aceste acțiuni sunt și mai periculoase, mai ales în contextul unui viitor val 2. „Cum mai putem noi să mai lucrăm pentru a preveni și pentru a obține aceleași rezultate?”, a explicat Arafat.

Avocatul Alexandru a început o idee, explicând că se caută prevenirea torturii în spitale, nu semnalarea unei torturi actuale. Însă, ea a fost oprită de moderator: „Aici vă opresc eu. Prevenirea torturii în spital cred că chiar este prea mult”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel