Reacțiile Occidentului după cererea de armistițiu a lui Putin. Biden: 'Cred că el caută o gură de aer'

oto: Pixabai, Facebook
oto: Pixabai, Facebook

Occidentul a reacționat după anunțul lui Vladimir Putin, prin care a ordonat trupelor rusești să oprească focul pentru o zi și jumătate, în contextul Crăciunului pe rit vechi.

 

 

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută 'o gură de aer' prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, a declarat joi preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele rus 'era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer', a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că 'pretinsa' încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce 'nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă', potrivit AFP.

'Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere', a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie, primul armistiţiu de amploare de la începutul invaziei în urmă cu aproape un an.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept 'ipocrizie', acuzând Moscova că vrea 'să câştige timp', notează Agerpres.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar saluta orice armistiţiu instituit în Ucraina în timpul Crăciunului Ortodox, "ştiind însă că aceasta nu va înlocui o pace justă, în conformitate cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional", a declarat joi un purtător de cuvânt al ONU.

Autorităţile din Ucraina au respins anunţul de joi al preşedintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului de 36 de ore pe perioada Crăciunului Ortodox, spunând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu îşi va retrage forţele invadatoare de pe teritoriul ocupat, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel